AcasăCORONAVIRUSInflația: coșmarul post-Covid devine realitate

Inflația: coșmarul post-Covid devine realitate

Scenariul unei reveniri durabile a inflației pare a fi unanim în rândul economiștilor. Nimeni nu contestă apariția semnelor favorabile unei creșteri cel puțin temporare a prețurilor, chiar dacă amploarea fenomenului este dezbătută.

Inflation in newspapers

Ultimele cifre din Statele Unite vorbesc de la sine: în aprilie, prețurile au crescut cu 4,2% pe parcursul unui an. O premieră din septembrie 2008 care a făcut piețele deosebit de nervoase în ultimele zile.Inflația în zona euro(mai moderată, plus 1,6%) pare, de asemenea, să accelereze.

Dezechilibru între cerere și ofertă de bunuri

Pe termen scurt, toate ingredientele au fost acolo pentru a asista la o creștere a prețurilor. Inițial, controlul pandemiei Covid-19 în China și desfășurarea campaniei de vaccinare, în special în Statele Unite, au contribuit la revenirea bruscă a cererii globale.

Dar oferta nu a reușit să urmeze exemplul prin satisfacerea tuturor nevoilor.Nimic foarte surprinzător despre asta, notează AFP. Victime ale prăbușirii activității economice, fabricile au mers în gol anul trecut, unele chiar au oprit producția.

Cu toate acestea, repornirea lanțurilor globale de aprovizionare nu poate avea loc peste noapte.

Drept urmare, s-au format blocaje în anumite sectoare, iar producătorii se confruntă   acum cu lipsuri acute de materii prime. Acest lucru duce automat la o creștere a costurilor de producție pe care companiile le transferă prețurilor.

Injectarea masivă de bani în economii

Dincolo de tensiunile de pe piața bunurilor și serviciilor, alte semnale îngrijorează piețele de peste Atlantic. Începând cu cele trei planuri de stimulare ale lui Joe Biden, care vor angaja aproape 30% din PIB-ul SUA.

Aceste planuri masive care înfloresc atât în ​​Statele Unite, cât și în Europa sunt încurajate de politica greoaie a băncilor centrale și de puterea lor nelimitată de a crea bani care, prin răscumpărarea activelor, permit statelor să se îndatoreze la un preț mai mic.

Dar, injectând atât de mulți bani în stimularea cererii, Fed și chiriașul de la Casa Albă își asumă riscul de a pune economia SUA într-o stare de supraîncălzire care ar putea duce la creșteri ale prețurilor în SUA, contaminând și Europa.

Lipsa forței de muncă

Tensiunile de pe piața forței de muncă din SUA alimentează teama de o accelerare durabilă a inflației. Anumite sectoare se confruntă, de fapt, cu o lipsă de forță de muncă, inclusiv muncitori cu calificare redusă.

Mai multe companii, inclusiv McDonald’s și Amazon, au anunțat deja o creștere semnificativă a salariului minim, precum și bonusuri atractive pentru a atrage noi lucrători.

“ De fiecare data când o companie mărește salariul minim, va transfera apoi aceste costuri produselor sale.Inflația costului forței de muncă se va traduce în cele din urmă în inflația prețurilor „, avertizează analiștii Observatorului francez al conjuncturilor economice ( OFCE).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger