AcasăCORONAVIRUSÎndemnul dr. Fauci: purtați ochelari pentru a vă proteja de coronavirus!

Îndemnul dr. Fauci: purtați ochelari pentru a vă proteja de coronavirus!

viziera

Dr. Anthony Fauci, epidemiologul şef de la Casa Albă, a recomandat populaţiei americane să poarte ochelari de protecţie sau viziere pentru faţă ca o măsură suplimentară împotriva contractării noului coronavirus.

„Dacă aveţi ochelari de protecţie sau o vizieră pentru ochi, ar trebui să le utilizaţi”, a spus Fauci, principalul expert în boli infecţioase din SUA, citat de CNN. Întrebat dacă protecţia ochilor va deveni o recomandare formală la un moment dat, el a spus că s-ar putea ca acest lucru să se întâmple, dacă se dorește o protecţie perfectă a suprafeţelor mucoasei.

Cât e necesar e să purtăm ochelari de protecție

Doctorul Fauci, membru al grupului de lucru pentru pandemie de la Casa Albă şi director al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, a explicat motivul pentru această măsură „Aveţi mucoasă în nas, mucoasă în gură, dar aveţi şi mucoasă în ochi. Teoretic, ar trebui să protejaţi toate suprafeţele mucoasei. Aşadar, dacă aveţi ochelari sau vizieră, ar trebui utilizate”, a spus acesta.

Anthony Fauci a adăugat că în timp ce ochelarii şi vizierele pentru ochi sau faţă „nu sunt recomandate în general” în acest moment, „dacă doriţi cu adevărat să fiţi complet protejaţi, probabil că ar trebui să le utilizaţi dacă puteţi.”

Poți sa iei coronavirusul prin ochi

Virusologul American Joseph Fair a ridicat această problemă când s-a infectat cu COVID-19. De pe patul de spital, el a explicat că a zburat într-un avion aglomerat, iar stewardesa nu purta mască; în schimb, el purta mască și mănuși, însă nu avea ochii protejați. „Consider ca a intrat în organism pe cale oculară și este necesară protecția ochilor în acest caz,” explică Fair.

„Este posibil”, spune şi Dr. Thomas Steinemann, reprezentând Asociaţia Americană de Oftalmologie, citat de CNN. Potrivit lui Steinemann, conjunctivita ar putea fi un simptom al infectării cu COVID-19. Şi Centrul pentru Combaterea şi Prevenirea Bolilor din SUA a confirmat că ne putem infecta cu COVID-19 atingând o suprafaţă contaminată şi apoi ducând mâna la ochi.

Specialiştii atrag însă atenţia asupra faptului că riscul ca particulele să intre prin nas sau gură este mult mai mare decât acela de a ne infecta prin ochi.

author avatar
Andreea Vlad