AcasăCORONAVIRUSIncredibil! UE s-a apucat sa facă studii clinice privind eficacitatea vaccinului Covid

Incredibil! UE s-a apucat sa facă studii clinice privind eficacitatea vaccinului Covid

ECDC vrea să demonstreze acum că vaccinul Covid îi protejează pe medici, și nu trecerea prin boală

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a publicat o a treia versiune a unui protocol de studii clinice privind eficacitatea vaccinurilor Covid, preluând atribuțiile și finanțarea de la companiile producătoare. Cobai vor fi, de data aceasta, lucrătorii din spitale, personal medical și auxiliar, scopul final fiind consolidarea bazei de dovezi pentru viitoarele decizii politice, susține instituția europeană.

UE ori nu are încredere în companiile producătoare ale vaccinurilor Covid, ori vrea să demonstreze acum când tot personalul medical a trecut prin boală, cât de bune sunt serurile ARNm. Altfel nu se explică de ce Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) finanțează studii clinice, deși atribuțiile aparțin producătorilor, pentru a verifica eficacitatea vaccinurilor Covid.

De data aceasta, în versiunea a treia a protocolului ECDC, luați în vizor sunt medicii, asistentele și personalul auxiliar din spitale, un grup numai bun de studiat, având în vedere că marea lor majoritate au trecut deja prin boală și și-au dobândit imunitate.

”ECDC încurajează aprobarea activă și implementarea acestui protocol, care dincolo de studiile finanțate de ECDC, urmărește consolidarea bazei de dovezi pentru viitoarele decizii politice”, se arată într-un raport al ECDC. Obiectivul principal al acestui protocol de studiu este de a măsura eficacitatea vaccinului Covid-19 în cadrul spitalelor lucrătorii din domeniul sănătății eligibili pentru vaccinare împotriva infecției SARS-CoV-2 confirmate de laborator. În funcție de dimensiunea eșantionului, obiectivele secundare sunt măsurarea eficacității vaccinului împotriva infecției cu variantele de interes SARS-CoV-2, împotriva infecției simptomatice, asimptomatice și severe cu Covid-19,  după statutul de vaccinare, după produs vaccin și prin combinarea diferitelor produse, după timpul de la vaccinare și între dozele de vaccin, pe diferite grupe de vârstă, după sex, prin diferite comorbidități cu risc ridicat, la cei cu infecție anterioară SARS-CoV-2 și prin reinfectare cu SARS-CoV-2 în perioada de studiu.

Nu scapă nimeni dintr-un spital

La aceste studii pot fi incluse toate categoriile de personal sanitar din spitale, precum și personalul auxiliar.

Astfel, pe lângă medici și asistente, sunt luați în calcul personalul de curățenie și spălătorie, medici și tehnicieni cu raze X, funcționari, flebotomiști, terapeuți respiratori, nutriționiști, asistenți sociali, kinetoterapeuți, personal de laborator, grefieri de admitere/primire, transportatori de pacienți, personal de catering etc. Potrivit protocolului ECDC, poate fi inclus tot personalul medical eligibil pentru vaccinare împotriva Covid-19, atâta timp cât informațiile pot fi colectate despre marca vaccinului, numărul de doze și datele vaccinării. Singurii care pot fi excluși de la participarea la studiile clinice ordonate de ECDC sunt angajații din spitale care nu sunt eligibili pentru vaccinarea Covid-19 sau pentru care vaccinarea este contraindicată sau care au semnat un formular de consimțământ informat.

3 luni de urmărire

Perioada de studiu ar trebui să asigure tuturor persoanelor înscrise o urmărire minimă până la trei luni și mai mult, dacă este fezabil. Timpul de urmărire va depinde și de nivelul circulației virale. Documentarea exactă a stării de vaccinare este esențială pentru acest studiu, susține ECDC, iar obiectivul urmăririi este identificarea de noi cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, modificări ale stării de vaccinare (de exemplu, nevaccinați care au primit vaccinul, cei vaccinați cu o doză care au primit a doua doză) și modificări ale expunerilor potențiale. Participanții sunt urmăriți cu un sondaj săptămânal pentru a raporta schimbările de sănătate sau de vaccinare statut, precum și expunerile profesionale și personale probabile. Testarea RT-PCR și secvențierea genomică se va face săptămânal, iar probele de sânge, la interval de 12 săptămâni, pentru identificarea cazurilor asimptomatice care ar fi putut fi infectate în timpul perioadei de studiu și evaluarea anticorpilor niveluri în timp.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.792 afisari