Guvernul României a decis să mențină la nesfârșit starea de alertă, fără a avea o justificare coerentă și legală pentru acest lucru. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre probabilitatea de a avea mai puține restricții în sezonul estival, ceea ce înseamnă că autoritățile se vor folosi în continuare de starea de alertă. Mai mult, deși varianta Omicron nu mai face probleme sistemului sanitar, foarte multe restricții vor rămâne în vigoare.
Chiar dacă s-au anunțat anumite relaxări, restricții importante rămân încă în vigoare. Cel mai grav este însă faptul că autoritățile au vorbit despre restricții care vor fi menținute și în sezonul estival, ceea ce înseamnă că s-a decis deja permanentizarea stării de alertă. Și asta în condițiile în care tot mai multe țări europene decid să ridice în totalitate restricțiile și să se întoarcă la noua normalitate, aceea care include Covid-ul în categoria răcelilor de sezon. În România însă Guvernul nu vrea sub nicio formă să renunțe la avantajele stării de alertă, care constau, în principal, în permiterea achizițiilor directe, fără niciun fel de licitații, măsură care nu se mai justifică din niciun punct de vedere. Starea de alertă permite, totodată, și angajări fără concurs, astfel că numirile în funcțiile publice sunt, de peste doi ani, pur politice.
„Opinia mea este că vom avea o vară în condiții de normalitate și cu restricții extrem de puține, dar acest lucru trebuie luat cu rezervă, pentru că atunci când discuți de o boală transmisibilă nu poți să faci decât presupuneri. Presupunerea în acest moment este un sezon estival fără restricții, dar lucrul acesta rămâne să fie confirmat de realitate”, a afirmat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Rezervele acestuia nu au niciun fundament, cel puțin legat de SARS-Cov-2, dat fiind faptul că există un consens în lumea științifică referitor la încheierea pandemiei odată cu apariția variantei Omicron, care provoacă doar forme ușoare de boală. Astfel, incertitudinile legată de o posibilă evoluție a virusului nu sunt decât un pretext pentru a menține starea de alertă și restricțiile.
Adevăratul scop al certificatului
Ministrul Alexandru Rafila a recunoscut și el, ca și alți politicieni, că rolul certificatului verde era unul singur: acela de a-i forța pe oameni să se vaccineze. „E foarte clar că certificatul nu influențează dorința de vaccinare”, a spus Rafila. În fapt, propaganda oficială a explicat că rolul certificatului verde era împiedicarea transmiterii virusului de către nevaccinați, impunând lockdown-ul pentru aceștia timp de aproape 6 luni. Ultimele date oficiale publicate de Institutul Național de Sănătate Publică au arătat că numărul vaccinaților infectați este mai mare decât al nevaccinaților infectați, dovedind ceea ce s-a tot spus, că vaccinații transmiteau, de fapt, virusul. ”Menținem unele măsuri, ca să nu le retragem pe toate. Centura de siguranță e reprezentată de masca în interior, lipsa aglomerației și – foarte important – activitatea în baruri și cluburi să o menținem închisă, cel puțin pentru o perioadă”, a mai afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Mica relaxare
Printre măsurile de relaxare anunțate se numără accesul fără certificat Covid în centrele comerciale, în instituţiile publice, pensiuni şi restaurante. În rest, certificatul verde rămâne obligatoriu în sălile de sport și fitness, în bazinele de înot, la activitățile recreative și sportive, la competițiile sportive, la locurile de joacă pentru copii, la cinematografe, spectacole și festivaluri în interior sau în aer liber, precum și la conferințe, cursuri și workshopuri. Totodată, activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor va rămâne interzisă.