AcasăCORONAVIRUSIncredibil! Încă 6 luni de blocare a internărilor în spitale

Incredibil! Încă 6 luni de blocare a internărilor în spitale

MORI cu zile în spitalele din România: 5 oameni decedaţi, la Tg. Mureş, din cauza infecţiilor din unitate!

Ministerul Sănătății a decis ca finanțarea spitalelor pentru următoarele șase luni să se facă la nivelul anului trecut, când internările au scăzut la jumătate. Consecința va fi o restricționare drastică a accesului bolnavilor la tratamentele acordate în unitățile sanitare, în condițiile în care, pe fondul pandemiei, starea de sănătate a populației s-a deteriorat grav. Mai mult, reprezentanții Guvernului au precizat clar că se va merge pe descurajarea spitalizărilor.

Potrivit Ordonanței de Urgență privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, adoptată miercuri de Executiv, finanțarea spitalelor pe următoarele șase luni se va face la nivelul anului 2021, an în care numărul internărilor a scăzut la jumătate față de anul 2019.

Ce înseamnă acest lucru? Că unitățile sanitare vor trebui să se încadreze în bugetul alocat de casele de asigurări, iar numărul internărilor nu trebuie să-l depășească pe cel de anul trecut. În cei doi ani ai pandemiei, spitalele au funcționat fără pacienți, iar salariile medicilor și asistentelor, ajunse la niveluri uriașe după majorări și sporuri de 85%, au fost plătite integral. Regulile impuse prin Legea 55/2020 au redus la jumătate numărul de paturi funcționale în spitale, dar și acelea au rămas neocupate, în numele luptei împotriva Covid. Pe acest fond, bolile cronice s-au agravat, tumorile neoperate la timp s-au soldat cu decese evitabile, iar multe alte maladii grave au rămas nedepistate la timp.

În aceste condiții, Guvernul a luat decizia ca, în loc să impulsioneze deschiderea totală a spitalelor, să aloce la fel de puțini bani ca și anul trecut. Important de precizat este faptul că salariile personalului medical din spitale reprezintă circa 90% din bugetele alocate, banii fiind suportați din Fondul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, adică din contribuțiile românilor. ”Casele de asigurări de sănătate contractează cu unitățile sanitare cu paturi care

furnizează servicii medicale spitaliceşti, în regim de spitalizare continuă, o sumă echivalentă cu media lunară a sumelor contractate pentru activitatea anului 2021”, se arată în Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern.

Întoarcerea la medicii de familie

Deși mai toți miniștrii Sănătății au spus-o în ultimii 16 ani, degrevarea spitalelor prin reorientarea pacienților către medicii de familie nu s-a produs cu adevărat. În fapt, în ultimii aproape 30 de ani, medicii de familie, care, în toate celelalte țări europene, și nu numai, au o importanță vitală în sistemul de sănătate, au fost transformați în simpli scriptologi, sufocați de birocrația excesivă și cu interdicții majore în a trata diverse boli și a diagnostica.

Medicii de familie au fost transformați în bariere puse în calea pacienților, care mergeau la aceștia doar pentru a obține bilete de trimitere la specialiști. Sigur că medicii de familie s-au plâns de foarte multe ori de aceste aberații ale sistemului, spunând că nu sunt tratați ca și medici adevărați, însă nimeni nu i-a luat în seamă. Acum, ministrul Sănătății încearcă, ceea ce au încercat și alții, să pună accent pe medicina de familie, extinzând competențele acesteia. Dar oare nu este prea târziu? Peste 70% din medicii de familie sunt în prag de pensionare, iar absolvenții facultăților de medicină se feresc de această specializare, prost plătită, cu muncă multă și zero apreciere în ierarhia valorilor. Cel mai grav aspect este însă că, după zeci de ani în care nu și-au exersat competențele dobândite în facultate și în rezidențiate, medicii de familie, cu mici excepții, s-au deprofesionalizat aproape în totalitate.

Doar o zi de spitalizare

Tot în Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, se pune accent pe spitalizările de o zi, în dorința de a reduce și mai mult cheltuielile făcute cu internările pacienților. Tranziția spre normalitatea post-Covid, anunțată de Executiv prin prelungirea cu 6 luni a contractării serviciilor la media din 2021, este însă o capcană. Pentru că, în 2023, nivelul de finanțare a spitalelor va fi același ca în 2022, ajungându-se ca, funcționând la jumătate din capacitate, să se treacă la disponibilizări în sistem.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
2.235 afisari

12 COMENTARII

  1. noi plătim CAS și acum ne zic „nu avem locuri”.

    OK, hai să nu mai plătim și vă descurcati voi cu spitalele corupte cu medici hoți și șpăgari si noi ne economisim banii și mergem cu cash unde avem nevoie la privați.

    nu doresc așa ceva, evident. Ei vor să le dai banul și ei să facă ce vor cu spitalele pline de nozocomiale și șpăgari nesimțiți

    SOLUTIA adevărată e un sistem de vouchere : toti banii virati la CAS să fie pe cardul nostru de sănătate și cu ei mergem unde vrem . așa o să se chinuie să ne cheme ei , nu să le dăm șpagă și să stămzile intregi pe coridoare

    • solutia ta este buna , dar le afecteaza profiturile nesimtite . mafia din sanatate conduce orice , deci slabe sperante .

  2. Da, planificarea imbolnavirii per persoana , cand o sa o stabileasca ”desteptii”(sic) guvernului ??? Sa se dea un pășuș, ca fiecare dintre noi sa ne imbolnavim conform planificarii guvernamentale. N-ar vrea cumva, dansii, ca si la vot sa mergem tot planificat, adica la proximele am planificat sa nu mergem,sau mergem sa votam pe altii. Ce ziceti domnilor ???

  3. Atunci ce rost mai au DSP- urile, M.S. si ministru sanatatii, medicii care lucreaza in spitale, personalul nemedical aferent ? Privatul e condus de patron, medici de familie sint pe autofinantare, ministru asta cu camarila lui ce mai face ? Ba rafila , credeam ca esti om serios si medic de elita dar nu esti nici una nici alta, ai ajuns un politruc unsuror ! Lasa-ne !

  4. Banditii au tocat banii in numele panaramei covid , acum nu stiu pe unde sa scoata camasa.Porcul Ciuca se lauda in fata presedintelui saunde facto,Zelensky,ca refugiatii ucraineni beneficiaza de asistenta medicala la fel ca romanii.Pe banii cui,bai,pachet de sunca?Pe ai ma-tii?

  5. Si de ce ne obligati sa platim cass daca restrictionati internari , fonduri pt analizr de baza nu sunt poti sa mori si cu banii luati!!!

  6. A ha ha, bai pe porkusorul ala de Giuneea de Ciukalaul il doare fix in pwula de romanasii lui si de spitalele Soylent Green ale crminalilor in negru !! Bai, e clara treaba de 2 ani, din martie 2020 fiecare e pe cont propriu !! Care a inteles e bine, iar care nu, e bine si asa, macar o sa ii prinda nazistii aia in alb cu ceva povesti ca vezi ca are in el ceva Covidel sau Covidiu, cand de fapt omul ala are numai o viroza sau o gripa, iar daca ala e naiv, daca e un idiot inutil sau un imbecil, e clar ca eroii in negru din Soylent Green-urile romanesti il si fac statistica in marea lor lupta cu celebrul virusel chinezesc, micut si invizibil !! Ha ha ha 🙂 Bai, dar cine pwula mea mai are nevoie de spitale, cand stii bine ca deja nu mai poti avea incredere in nimeni din cei care cica lucreaza acolo !! Ha ha ha 🙂 Bai, deja s-a dat drumul de 2 ani si ceva la Selectia Naturala Totala, asa ca aia e, scap numai cine poate, restul ajung ingrasamant natural !! Bai anonim, bai mihnea, cei 2 nazisti imputiti de pe site-urile naziste de la g4media si adevarul, dati-va un cap in gura unul la celalalt, cica maine asa se face plata catre voi, in natura !! ha ha ha 🙂

  7. Stimata Doamna Claudia Marcu
    Am si EU o intrebare.Retorica.Pentru ce platiti acesti oameni???? Cu cei de la smurd sunt vreo 330.000 platiti de stat adica de cei care cotizeaza cu niste sume scandalaoase
    voi da cateva exemple
    medic familie-30.000 lei
    asistent-15.000 lei
    infirmiera-7.000 lei
    subofiter smurd-12.000 lei
    63.300 de medici, în creștere cu 2.700 de medici față de anul 2018;
    17.000 de medici stomatologi, în creștere cu peste 500 de medici stomatologi față de anul 2018;
    18.100 de farmacişti, în creștere cu peste 450 de farmaciști față de anul precedent;
    150.300 de persoane cu pregătire sanitară medie, în creștere cu 4.900 față de anul 2018 şi de 72.400 de angajați – personal sanitar auxiliar, în creștere cu 2.100 față de anul 2018.
    https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24262482-sistemul-medical-din-romania-cifre-numarul-medicilor-din-romania-crescut-aproape-2-700-ultimul-medic-307-locuitori-medie-tara-noastra.htm

  8. Pentru toți cei de aici.
    tecunosc.ro/ManolescuBD
    Aveți răspunsuri aici. În special pentru „pandemie” (este un clip cu specialistul în microbiologie domnul doctor Vania Atudorei).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger