AcasăCORONAVIRUSIncredibil! ÎCCJ decide dacă anulează starea de alertă abia în 2023

Incredibil! ÎCCJ decide dacă anulează starea de alertă abia în 2023

Av. Alexandru Mușătoiu: ”La baza stării de alertă avem un act hibrid, care este nelegal”

Data recursului pentru o acțiune în instanță pentru anularea hotărârii de guvern care a impus starea de alertă a fost stabilită de către Înalta Curte de Casație și Justiție abia în 17 ianuarie 2023. Avocatul Alexandru Mușătoiu, care a intentat procesul, susține că termenul este o bătaie de joc și că va solicita preschimbarea acestuia. 

Mesajul transmis de Înalta Curte de Casație și Justiție, voluntar sau involuntar, este că nu scăpăm de starea de alertă și de pandemie decât prin 2023. ÎCCJ a dat termenul pentru a judeca recursul într-un dosar care solicită anularea Hotărârii de Guvern 394/2020 abia peste un an și patru luni, stârnind indignarea avocatului care a intentat procesul.

”Am depus o acțiune împotriva Hotărârii Guvernului 394/2020, cea privind introducerea stării de alertă. Anularea acestui act normativ ar fi o lovitură strategică, pentru că starea de alertă se tot prelungește în baza acestui HG. Dacă aceasta se anulează, practic, nu mai au ce prelungi. Am cerut anularea HG 394/2020 pe o chestiune procedurală, la care a făcut referință și Curtea Constituțională, și anume faptul că starea de alertă s-a introdus printr-o hotărâre de guvern aprobată printr-o hotărâre a Parlamentului, Hotărârea nr. 5/2020. În Dreptul nostru nu există așa ceva. Curtea Constituțională, într-una din cauzele în care a analizat Legea 55/2020,  a emis Decizia 457/2020 în care a stipulat că o hotărâre a Guvernului modificată și completată printr-o hotărâre a Parlamentului este un act hibrid, fără nicio bază constituțională, creat doar printr-o confuzie de atribuții între Parlament și Guvern și cu ignorarea principiilor care guvernează raporturile dintre cetățeni și autoritățile statului”, ne-a declarat avocatul Alexandru Mușătoiu. Acesta arată că s-a încercat înlăturarea Hotărârii de Guvern nr. 394 de la controlul instanțelor, pentru că ar fi fost interpretată ca fiind un act între puterile statului, între cea executivă și cea legislativă. Acțiunea intentată de avocatul Alexandru Mușătoiu la Curtea de Apel Timișoara a fost respinsă, pe motiv că acesta nu ar avea un interes personal în acel dosar și că ar face această acțiune în interesul societății.

”În Legea contenciosului administrativ sunt permise ambele, cu condiția ca interesul personal să primeze. Deci poți urmări și un interes general, al societății, într-o acțiune, dar să fie în subsidiar. Motivarea respingerii nu a fost corectă, pentru că eu am avut de suferit, ca orice persoană din țara asta”, ne-a precizat avocatul Alexandru Mușătoiu.

Termen în bătaie de joc

Acțiunea de recurs a avocatului Alexandru Mușătoiu a fost înregistrată în 31 mai 2021 și abia acum a aflat că termenul ÎCCJ a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2023. ”Este o bătaie de joc acest termen. Mai ales că cererea mea la Curtea de Apel Timișoara nici nu a fost analizată pe fond, s-a găsit doar o modalitate de a scăpa de responsabilitate. Judecătorul are un rol activ în judecarea cauzelor, dar nu s-a pus problema în instanța din Timișoara de a dovedi mai mult interesul personal”, ne spune av.Alexandru Mușătoiu. Acesta va face o cerere de preschimbare  a termenului dat de Înalta Curte de Casație și Justiție și va aduce ca argumente celeritatea procesului, ceea ce ține de un proces echitabil judecat într-o perioadă rezonabilă de timp, precum și faptul că starea de alertă a depășit de mult termenul de temporar, ea prelungindu-se la nesfârșit. ”Au prelungit starea de alertă în vară, când nu exista, de fapt, nicio restricție și când nu erau nici cazuri Covid. Într-un stat de drept, starea de alertă ar fi trebuit anulată pe perioada verii, iar la nevoie, dacă existau argumente fundamentate, să fie din nou introdusă. În baza acestei hotărâri de guvern s-a introdus și certificatul verde, din care au scos testele Covid”, a mai afirmat av. Alexandru Mușătoiu.

Isteria, mai gravă ca pandemia

În acțiunea de anulare a HG 394/2020, avocatul Alexandru Mușătoiu a arătat instanței că măsurile de restricție și de restrângere a drepturilor nu au avut efectul scontat, ci, dimpotrivă. ”După aproape un an de la introducerea acestor măsuri, se poate limpede observa lipsa lor de eficacitate și efectele dezastruoase pe care le au asupra sectorului economic și asupra vieții sociale, starea de revoltă împotriva lor începând să cuprindă întreaga țară. Cu alte cuvinte, pagubele pricinuite de aceste măsuri sunt incomparabil mai mari decât beneficiile pretins a fi aduse. Țin să precizez că am fost infectat cu virusul Covid și internat câteva zile într-un spital. Pot afirma, în cunoștință de cauză și fără vreun dubiu, că isteria creată în jurul pandemiei este mult mai gravă decât însăși pandemia”, a argumentat av. Alexandru Mușătoiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.010 afisari

10 COMENTARII

  1. Din curiozitate va rog sa urmariti termenele date in anumite recursuri.
    Veti avea o surpriza cat de repede se judeca….
    Apoi termene din astea …peste 1…2…ani incalca orice dispozitie Constitutionala sau a CEDO privind dreptul la un proces echitabil …intr un termen….rezonabil…#

  2. Inalta curticica ai are sediul in Bucuresti, Str. Batistei si inainte a fost sediul central al unui departament al Securitatii , in care a lucrat si tradatorul Pacepa !
    Mergeti si intrebati de ce abia in ianuarie.
    Poate se mai razgindesc !!!

  3. Atunci sa si primeasca si salarii ca justitia e
    biciul cu care lovesc politrucii cetatenii!!! Dela patruscinci incoace e distorsionata sa nu zicem vanduta!!!!

  4. nenorocitilorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr din justitie un glont in cap futu-va in gura de imbecili!….justitia criminala pusa la zid si impuscata !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger