Secretarul general al Societății Naţionale de Medicina Familiei, dr. Daciana Toma, atrage atenția că au început să se facă presiuni pe bolnavii Covid pentru a nu se interna în spitale. Situația este cu atât mai gravă cu cât starea pacienților este deteriorată, având nevoie urgentă de evaluare și tratamente în unitățile sanitare.
Pe lângă faptul că nu pot prescrie antivirale, medicii de familie se lovesc acum și de alte probleme, la fel de grave. Chemat la domiciliul pacienților în stare gravă, personalul de pe ambulanțe face presiuni asupra acestora să nu se ducă în spital, spunându-le că în spitale se moare.
”Când eu ajung la concluzia că pacientul trebuie evaluat, este pentru că starea lui nu este bună deloc. Am un caz cu un bolnav Covid care are febră de 6 zile, tușește de rupe, deși i-am dat și antibiotic, dar degeaba. A chemat ambulanța, dar cei de la ambulanță i-au spus că, de fapt, nu este cazul să-l ducă în spital, că acolo e rău, că se mai și moare, că e aglomerație, că în spital nu știe ce îi face și că de acolo nu se știe cum se întoarce și că mai bine să stea acasă. Mai am un pacient vârstnic, care are în antecedente accident vascular cerebral și care nu și-a luat rețetele cu anii, deci un pacient neglijat. Mai era și căzut, cu traumatism cerebral, și erau pozitivi și el, și soția lui, iar bătrânul nu mai mânca. Cum ați interpreta un astfel de caz? Și, în aceste condiții, cei de la Ambulanță au spus familiei să nu-l ducă în spital, că mai bine îl îngrijesc acasă, să nu moară în spital. Nu se poate așa ceva”, ne-a declarat dr. Daciana Toma, secretar general al Societății Naţionale de Medicina Familiei.
Autoritățile nu s-au pregătit deloc pentru valul 4
Medicul Daciana Toma s-a arătat extrem de indignată față de lipsa de pregătire a autorităților pentru valul 4, arătând că este un haos total și că rezultatele în Corona Forms apar și după 4-5 zile. ”La sfârșitul săptămânii trecute, am avut un caz cu soț și soție, în care rezultatul prin Corona Forms a venit la soție, dar pentru soț nu. Iar eu nu am de unde să aflu. Dacă pacientul mă sună și îmi spune că și-a făcut test rapid și a ieșit pozitiv, îi spun să sune la DSP să vină să-i recolteze, pentru că testul personal nu are nicio valoare. Eu le dau bolnavilor Covid paracetamol sau nurofen și vitamine. Din punctul meu de vedere, dacă este mai grav de atât, este nevoie de evaluare la spital, cu radiografie sau CT. Dacă are tuse cu expectorație și ceea ce îmi descrie sugerează că are și o suprainfecție, îi dau și antibiotic, dar nu este obișnuit”, ne spune dr. Daciana Toma.
Zile în plus la concediile medicale
Se cheltuie foarte mulți bani de la buget absolut inutil, atrage atenția secretarul general al Societății Naţionale de Medicina Familiei, arătând că, din cauza proastei organizări, se dau pentru carantinare peste 20 de zile de concediu medical, când, de fapt, 14 ar fi arhisuficient. ”Când un om a decis să sune la ambulanță, aceasta sosește, în ultima vreme, la mai mult de 72 de ore, pentru testarea în cazul apariției simptomatologiei. Pe de altă parte, dacă pacientul este pozitiv, concediul medical intră în vigoare din momentul în care a primit rezultatul testului. Dar eu îi dau izolare de când m-a anunțat pe mine. El îmi spune că are simptome, eu îi spun să stea acasă și să sune la Ambulanță, iar ambulanța vine peste trei zile sau am confirmare la test peste trei zile, iar eu de atunci număr 14 zile pentru concediu medical. Dar, conform legii, eu îi dau concediu de izolare de când am luat la cunoștință. Adică trei-patru zile de concediu sunt în plus. Normal ar fi ca perioada de concediu să se considere măcar din momentul în care a sunat la Ambulanță. Pentru că anomalia asta cu zile în plus la fiecare pacient consumă foarte mulți bani de la buget. Se poate ajunge și la peste 20 de zile de concediu medical pentru că nu există organizare. Pe bani publici, nimeni nu întreabă ce se întâmplă, nimeni nu răspunde”, ne-a mai precizat dr. Daciana Toma.