AcasăCORONAVIRUSÎncepe numărătoarea inversă! Cât mai e până când tulpina Delta va face...

Începe numărătoarea inversă! Cât mai e până când tulpina Delta va face ravagii şi în România?

tulpina deltaÎncepe numărătoarea inversă! Cât mai e până când tulpina Delta va face ravagii şi în România?

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, anunţă că în curând varianta Delta ar putea face probleme şi în România. Mai avem la dispoziţie doar câteva săptâmâni să ne pregătim de valul patru al pandemiei.

Oficialul Guvernului este de părere că România are la dispoziţie câteva săptămâni pentru a se putea pregăti pentru punctul în care varianta Delta va pune probleme și în țara noastră, iar numărul de noi cazuri de COVID va crește semnificativ.

Vaccinarea trebuie accelerată

Varianta delta se răspândește foarte repede, aceasta este principala caracteristică ce o diferențiază de tulpinile precedente.

Estimăm că avem în continuare în România o fereastră de oportunitate de câteva săptămâni în care putem să accelerăm pregătirile, să ne găsească apariția unui eventual val 4 cât mai pregătiți cu putință”, a spus Andrei Baciu.

El a precizat că este vorba cu precădere de accelerarea vaccinării, pentru că pregătirile și aranjamentele la nivelul infrastructurii spitalicești nu mai reprezintă o chestiune atât de sofisticată, existând deja precedente.

Punctul culminant? Septembrie

Întrebat dacă septembrie ar putea fi luna critică, Andrei Baciu a estimat că poate să fie un moment dificil, dar a îndemnat din nou să ne uităm la exemplul Angliei, al Spaniei, Portugaliei, țările central și vest-europene.

Deci, vorbim de 6-7-8 săptămâni în care am putea să nu avem probleme din cauza variantei Delta, dacă ne uităm și la ce se întâmplă în alte părți la nivel european. Vedem Anglia, Portugalia, Spania”, a mai zis Baciu.

Cum pot fi convinşi românii să se vaccineze? „Problematică rămâne însă în continuare abordarea în mediul rural, unde există în continuare un număr important de localități care nu au inițiat demersuri de vaccinare”, a mai precizat secretatul de stat în Ministerul Sănătăţii.

author avatar
Andrei Ștefan