AcasăCORONAVIRUSÎnainte de a-și deschide paradisul pentru turiști, Covid-19 explodează pe Insula Maurițius

Înainte de a-și deschide paradisul pentru turiști, Covid-19 explodează pe Insula Maurițius

Înainte de a-și deschide paradisul pentru turiști, Covid-19 explodează pe Insula Maurițius

Spitalele sunt saturate, aparatele respiratorii artificiale sunt rare, iar cimitirul unde au fost îngropate victimele coronavirusului este plin: Mauritius se confruntă cu un val de Covid-19, la nici trei săptămâni de la redeschiderea completă a granițelor sale.

Oficial, totul este pregătit să fie întâmpinați turiști, la 1 octombrie, în acest paradis din Oceanul Indian, popular pentru plajele sale imaculate și apele cristaline.

„Situația se înrăutățește”

Obiectivul vaccinării a 60% din populație a fost depășit, 61% din populația insulei primind cel puțin două doze, la 11 septembrie, au subliniat săptămâna trecută autoritățile, vaccinarea fiind obligatorie în anumite activități, inclusiv în sectorul turismului, sub sancțiuni cu amenzi sau închisoare.

Dar dincolo de discursurile oficiale și campaniile promoționale, neliniștea s-a  instalat pe insulă.

„Situația se înrăutățește. Dar există instrucțiuni pentru a nu comunica”, a spus un medic, sub condiția anonimatului: „Prioritatea guvernului este să asigure o deschidere lină a frontierelor pe 1 octombrie”.

La 15 iulie, arhipelagul și-a redeschis granițele doar pentru persoanele vaccinate, care au trebuit să rămână în „bule de stațiune” timp de 14 zile înainte de a li se permite să se aventureze mai departe, sub rezerva unui test PCR negative, scrie Boursorama.

De la 1 octombrie, turiștii – vaccinați sau nu – vor fi liberi să se deplaseze atât timp cât au un test PCR negativ cu 72 de ore înainte de sosirea lor pe insulă.

De cinci ori mai multe cazuri, din jumătatea lui iulie

Această redeschidere este așteptată cu nerăbdare în sectorul turismului, care reprezintă 25% din PIB-ul insulei și 250.000 de locuri de muncă directe și indirecte.

De la redeschiderea parțială la mijlocul lunii iulie, numărul cazurilor a crescut de peste cinci ori, de la 2.461 la 16 iulie, la 12.616 la 10 septembrie.

Această creștere este de departe cea mai mare din Africa în această perioadă, potrivit datelor compilate de AFP. Mauritius, de la începutul pandemiei, a înregistrat 1.005 de cazuri la 100.000 de locuitori, cifră semnificativ mai mare decât media africană (598).

Neîncredere în discursul oficial

Autoritățile guvernamentale atribuie această creștere relaxării măsurilor și subliniază că noile cazuri sunt în mare parte asimptomatice.

Acuzate de populație că au minimizat numărul deceselor, autoritățile au revizuit ascendent cifra deceselor, vineri. La cimitirul Bigara, unde au fost îngropate victimele contaminate cu Covid-19, sectorul dedicat pandemiei este plin.

Cadavrele sunt acum îngropate în Bois-Marchand, în nordul insulei, declanșând furia locuitorilor. Unii au aruncat cu pietre asupra unui convoi de autorități sanitare care a venit să îngroape cadavre, miercuri.

Discursul oficial stârnește neîncredere. „Am închis țara, dar, în ciuda acestui fapt, numărul cazurilor explodează. Acum, cu o graniță deschisă ca o fereastră, ce o să facem?”, a spus Paul Pierre, șofer de taxi, întrebându-se despre eficacitatea vaccinurilor.

Stare „alarmantă” a serviciilor medicale

A fost detectată o variantă, numită C.1.2, dar este o variantă „clasică” și nu o variantă de îngrijorare, a declarat reprezentantul OMS pe insulă, Laurent Musango.

Cu toate acestea, starea spitalelor nu este una care să liniștească.

„Oamenii nu realizează cât de gravă este situația. Ni se spune despre multe cazuri asimptomatice, dar suntem deja dincolo de capacitatea noastră în ceea ce privește cazurile simptomatice”, spune o asistentă la un centru de tratament Covid-19.

Liderul opoziției, Xavier Duval, a avertizat la începutul lunii septembrie despre starea „alarmantă” a serviciilor medicale, după căutarea „traumatică” a unui pat dotat cu ventilator pentru un prieten care este cardiac și infectat cu Covid-19.

El a spus că a contactat principalul spital al insulei și multe clinici private înainte ca un centru să fi fost de acord să-i admită prietenul, dar numai 48 de ore.

„Mi-e teamă că Maurice va ajunge la un punct în care ar trebui să decidem cine va primi oxigen și cine va trebui să moară”, a spus Duval.

author avatar
Tudor Borcea
362 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger