AcasăCORONAVIRUSImunitatea împotriva COVID-19, subiect controversat: Cât ar putea dura

Imunitatea împotriva COVID-19, subiect controversat: Cât ar putea dura

Imunitatea împotriva COVID-19, subiect controversat: Cât ar putea duraImunitatea împotriva COVID-19, subiect controversat: Cât ar putea dura

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA și-au actualizat ghidurile online referitoare la carantină în cursul săptămânii trecute. În acestea se precizează că persoanele care s-au vindecat de Covid-19 nu trebuie să stea în carantină sau să fie testate pentru depistarea virusului până la cel mult următoarele trei luni de la vindecare. Însă, reprezentanții au precizat că acest lucru nu înseamnă că o persoană nu ar putea contracta din nou virusul.

„Persoanele care au teste de COVID-19 pozitive nu trebuie să stea în carantină sau să fie testate din nou până la trei luni, atâta timp cât nu dezvoltă din nou simptome”, se precizează în ghidul CDC.

Un purtător de cuvânt al CDC a declarat că ghidul este „bazat pe cele mai recente descoperiri științifice despre COVID-19 care arată că oamenii pot fi pozitivi până la trei luni după diagnosticare, dar nu ar transmite boala”.

Imunitatea împotriva COVID-19, subiect controversat

Însă, „aceste dovezi nu arată neapărat faptul că o persoană este imună la reinfectarea cu SARS-CoV-2 în următoarele trei luni de la prima infectare. Ultimele informații sugerează că retestarea persoanelor în următoarele trei luni după prima infectare nu este necesară decât dacă acea persoană prezintă simptomele COVID-19 și simptomele nu pot fi asociate cu o altă boală”, se arată în comunicatul CDC.

„Credem că anticorpii se corelează cu protecția (n.r. împotriva virusului), dar nu știm asta cu certitudine”, a declarat doctorul William Schaffner, profesor de medicină preventivă și boli infecțioase la Vanderbilt University School of Medicine din Nashville, care nu a fost implicat în realizarea ghidului CDC.

Aplicațiile practice, a adăugat acesta, sunt încă departe. De exemplu, o persoană care are anticorpi tot trebuie să se protejeze în continuare, potrivit CNN.

Sistemul imunitar este adaptativ și conceput pentru a viza un invadator specific, pe care l-a recunoscut înainte. Acesta conține două componente celulare principale – celule B și celule T. Studiile asupra imunității realizate până acum s-au concentrat în principal pe celulele B, un tip de celule albe din sânge programate pentru a găsi și a se lega de invadatorii străini.

Odată ce s-a atașat de un virus, cum ar fi noul coronavirus care provoacă Covid-19, o celulă B „se multiplică și elimină anticorpi, creând în cele din urmă o mega-armată de neutralizatori pentru acel anumit invadator”, a explicat doctorul Sanjay Gupta.

„Din păcate, în cadrul câtorva studii recente s-a descoperit că anticorpii la acest coronavirus se pot estompa destul de repede, mai ales la persoanele care au avut cazuri usoare de Covid-19”, a mai prezizat doctorul Gupta.

Celule T, arma împotriva coronavirusului

Oamenii de știință speră că noul Covid-19 va declanșa, de asemenea, un răspuns imun de la un tip de celule ale sistemului imunitar – celulele T. Un singur tip, numit celulă T de memorie, ajută corpul să-și amintească de un anumit invadator în cazul în care acesta va reveni.

În cadrul unui studiu recent s-au descoperit astfel de celule T de memorie la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Această constatare duce la speculații conform cărora unele persoane ar putea putea dezvolta o formă mai ușoară de COVID-19, deoarece celulele lor T reacționează la expunerea la coronavirusuri similare întâlnite în trecut.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger