AcasăCORONAVIRUSImpozitarea bogătașilor pandemiei va ajuta la salvarea de vieți

Impozitarea bogătașilor pandemiei va ajuta la salvarea de vieți

Pandemia i-a făcut pe bogați și mai bogați, în timp ce veniturile restului lumii – aproximativ 99% din umanitate – au scăzut, potrivit unui nou raport Oxfam intitulat „Inegalitatea ucide”.

Averea celor mai bogați 10 oamenii din lume s-a dublat de la 700 de miliarde de dolari la 1,5 trilioane de dolari în timpul pandemiei.

„Niciodată nu a fost atât de important să începem să îndreptăm greșelile violente ale acestei inegalități obscene prin recuperarea puterii elitelor și a bogăției extreme, inclusiv prin impozitare – reintroducerea acelor bani în economia reală și pentru a salva vieți”, a spus directorul executiv al Oxfam International, Gabriela Bucher.

“O taxă excepțională de 99% pe câștigurile din timpul pandemiei ale celor mai bogați 10 oameni din lume ar genera 812 miliarde de dolari, ajutând la  finanțarea diverselor măsuri sociale, inclusiv vaccinurile,  pentru mai mult de 80 de țări”, se arată în raport.

Totodată, directorii executivi ai dezvoltatorilor de vaccinuri Moderna și BioNTech au făcut miliarde în 2020. Creșterea cotelor companiilor Big Pharma a creat un nou val de miliardari, ridicând semne de întrebare cu privire la profiturile pandemiei, pe fondul unei redresări din ce în ce mai inegale. În 2021, încă 160 de milioane de oameni au căzut în sărăcie.

Chiar și după impozitare, cei mai bogați oameni din lume ar fi în continuare miliardari și, ca grup, și-ar fi mărit averea cu 8 miliarde de dolari de la începutul crizei sănătății. „Dacă acești zece miliardari ar pierde mâine 99 la sută din averea lor, ei ar fi totuși mai bogați decât 99 la sută din toți oamenii de pe această planetă”, a precizat Bucher.

Raportul Oxfam a fost lansat înaintea reuniunilor virtuale ale Forumului Economic Mondial din această săptămână, unde liderii mondiali sunt pregătiți să discute despre provocările globale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
150 afisari

1 COMENTARIU

  1. E o diferenta intre cat valoreaza cineva si cati bani are in portofel. Iar daca ne apucam sa nationalizam companiile private, se repeta istoria.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger