AcasăCORONAVIRUSImpactul Covid-19 asupra sănătății mintale. Boom al cazurilor de depresie și anxietate

Impactul Covid-19 asupra sănătății mintale. Boom al cazurilor de depresie și anxietate

Impactul Covid-19 asupra sănătății mintale este unul major și nu poate fi ignorat. Cele mai recente studii în domeniu arată că femeile s-au descurcat mai rău decât bărbații, suferind de depresie și anxietate chiar și după ce au trecut prin boală. Așadar, pandemia a avut un impact devastator asupra sănătății fizice a milioane de oameni, însă efectele asupra sănătății mintale pot fi de lungă durată.

Un nou studiu publicat în prestigiosul jurnal medical The Lancet încearcă să cuantifice impactul Covid-19 asupra sănătății mintale și a bunăstării oamenilor din întreaga lume. Autorii estimează că au crescut cu 53 de milioane (+28%) cazurile de depresie la nivel mondial, totul ca o consecință a pandemiei Covid-19. În același timp, cazurile de anxietate au crescut cu 76 de milioane, ceea ce reprezintă un plus de 26%.

În munca lor, cercetătorii au chestionat participanții la studiu la începutul pandemiei și din nou un an mai târziu, totul pentru a evalua cât mai bine simptomele depresiei. După 12 luni de Covid-19, aproape o treime dintre participanți și-au exprimat simptomele de depresie. Studiul a constatat că persoanele cu anumiți factori, cum ar fi un venit mai mic, au prezentat o rată mai mare de simptome specifice depresiei.

Noul coronavirus este responsabil pentru milioane de infecții și decese, dar ce alte probleme mai provoacă? De la această întrebare au pornit cercetătorii Lancet Regional Health-Americas, care au publicat un studiu bazat pe modul în care pandemia Covid-19 afectează sănătatea mintală. Rezultatele studiului au arătat nu numai că pandemia a provocat o creștere a depresiei, dar această creștere este mai gravă în comparație cu alte evenimente traumatizante, cum ar fi vremea severă, atacurile teroriste sau pandemiile anterioare.

Conform datelor prezentate, 8,5% dintre adulții din Statele Unite ale Americii au prezentat simptome de depresie.

„Prevalența ridicată susținută a depresiei nu urmează modele după evenimente traumatizante anterioare, cum ar fi uraganul Ike sau focarul Ebola. De obicei, ne-am aștepta ca depresia să ajungă la vârf în urma unui eveniment traumatizant, iar apoi să scadă în timp. În schimb, la Covid-19 am constatat că timp 12 luni în pandemie nivelurile de depresie au rămas ridicate”, a declarat dr. Sandro Galea, autor principal al studiului.

Singurătatea, izolarea și alte cauze ale anxietății

Totuși, această creștere a cazurilor de depresie și anxietate, în timp ce este îngrijorătoare, nu este și surprinzătoare, având în vedere numeroasele provocări pe care pandemia Covid-19 le-a pus pentru atât de mulți dintre noi. Printre altele, pacienții care au trecut prin boală au vorbit pentru The Lancet despre sentimente recurente de anxietate, depresie, panică, singurătate și izolare.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
369 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger