Cauta

Îi apucă sfârșitul pandemiei. Autoritățile nu au finalizat nici acum schema de tratament Covid

Medicii de familie nu au primit încă schema de tratament Covid

Medicii de familie nu au nici până în prezent o schemă de tratament Covid unitară, astfel că fiecare prescrie ce vrea. Motivul este legat de lentoarea comisiilor de boli infecțioase și medicina familiei din Ministerul Sănătății, care nu au reușit încă să ajungă la un consens. De la apariția noilor tratamente pentru Covid, protocolul din spitale nu a fost nici el adaptat, contribuind, astfel, la creșterea numărului de decese.

După aproape doi ani, autoritățile din sectorul sanitar  nu au reușit să emită o schemă de tratament Covid pentru medicii de familie, prima linie de luptă împotriva noului coronavirus fiind lăsată fără niciun fel de armă. Chiar și cu schimbarea conducerii Ministerului Sănătății, haosul este același, bolnavii Covid cu risc de a face forme grave fiind lăsați la domiciliu, netratați, până când starea lor se deteriorează și ajung în spital. Antiviralele, instrumentul cheie care ar fi redus internările, au fost și sunt în continuare blocate, iar anticorpii monoclonali au fost depozitați în spitale, când aceștia ar fi trebuit administrați de medicii de familie, în primele 7 zile de la apariția simptomelor.

”Am avut două întâlniri până acum cu domnul ministru Rafila și a rămas ca cele două comisii din minister, cea de boli infecțioase și de medicina familiei, să stabilească o schemă de tratament care să fie unitară, adică să nu mai facă fiecare ce îl taie capul, și, în același timp, să se stabilească și un set de analize pentru investigarea acestor pacienți. Și urma ca, tot într-o ordonanță de urgență, să apară și aceste lucruri, dar nu au apărut până acum. Favipiravirul nu există nici acum în farmacii, iar ideea a fost că vom putea prescrie și vom putea trata, dar nu se știu cum și nici când”, ne-a declarat dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF). Aceasta ne mai spune că nu se știe nici dacă pacientul va putea fi investigat radiologic, fără o radiografie pulmonară fiind mai greu să-l tratezi la domiciliu. Despre Alexandru Rafila, președintele UPIMF susține că a fost foarte cooperant, dar că se lovește de lipsa de implicare a angajaților din Ministerul Sănătății și de lentoarea celor două comisii.

Medicamentele, blocate în depozite

Conform raportării Ministerului Sănătății, România are în acest moment anticorpi monoclonali pentru tratarea a peste 51.000 de pacienți, semn că tratamentele nu ajung la bolnavi, având în vedere că sunt aceleași stocuri lăsate de interimarul Cseke Attila. Medicamentul ankinra, care s-a dovedit extrem de eficient în cazurile grave de Covid, este de ajuns pentru a trata circa 13.000 de pacienți, însă cantitatea de tocilizumab este foarte mică, asigurând tratarea a doar 1.500 de pacienți. În noul plan de măsuri pentru gestionarea pandemiei, ministrul Rafila a inclus antiviralele în tratamentul ambulatoriu, fără a se materializa ceva încă, și a anunțat crearea centrelor de evaluare ambulatorie pentru pacienții cu forme medii care au factori de risc, unde se vor face investigațiile medicale și, eventual, tratamente cu antivirale și anticorpi monoclonali.

Testarea gratuită, doar pentru contacți și simptomatici

Persoanele cu simptome Covid și contacții direcți ai celor infectați se vor putea testa gratuit la cabinetele medicilor de familie. Problema este însă că medicii, din banii puțini pe care îi primesc, vor fi obligați să-și cumpere singuri testele rapide și să aștepte apoi decontarea, care oricum se face cu dificultate și în cazul vaccinărilor. Cum însă nu se vor înghesui foarte mulți medici să încheie contracte, extinderea testării populației printr-o astfel de măsură s-ar putea să nu aibă efectul scontat de minister.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version