AcasăCORONAVIRUSHossu, atac la Guvern: ”Nu poți să strângi cureaua doar pentru bugetarii...

Hossu, atac la Guvern: ”Nu poți să strângi cureaua doar pentru bugetarii de jos”

Bogdan Hossu: ”Nu poți să le ceri doar celor de jos să facă sacrificii”

Austeritatea ar trebui să fie pentru toată lumea, nu numai pentru cei de jos, le-a transmis liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, celor din conducerea Guvernului. Amânarea aplicării Legii salarizării, pe fondul creșterii bugetelor alocate pentru servicii, președinte și Parlament, nu înseamnă o strângere a curelei de sus până jos, consideră Hossu.

Întâlnirea de ieri a liderilor confederațiilor sindicale cu cei din conducerea Guvernului și miniștrii de resort a arătat încă o dată prăpastia dintre cele două tabere. Cele mai arzătoare subiecte au fost criza energetică și aplicarea Legii salarizării, sindicaliștii cerând Executivului ca austeritatea să se aplice de sus până jos.

”Din toată lista de revendicări pe care am înaintat-o Guvernului, le-am spus că două sunt esențiale și prioritare de rezolvat. Este în primul rând problema crizei energetice, cu creșterea prețurilor la gaze și la energie electrică pentru sectorul economic, pentru că, practic, dacă încep să se închidă, nu numai că va scădea aportul la PIB, dar se va dubla criza socială, prin lipsa veniturilor salariale. Le-am explicat că există această perioadă de aproximativ trei luni de zile în care trebuie să se ia măsuri care să rezolve aceste probleme. A rămas că vom stabili aceste măsuri la Consiliul Național Tripartit de săptămâna viitoare. Al doilea element prioritar este problema aplicării Legii salarizării bugetare, care a generat o multitudine de conflicte și care trebuie analizată și rezolvată ca atare. Din punctul nostru de vedere, s-au dat creșteri de la bugetul pe 2022 pentru anumite instituții, deci nu s-a făcut o politică de strângere a curelei, care să demonstreze că această curea se strânge de sus până jos, nu numai jos”, ne-a declarat Bogdan Hossu.

Acesta ne spune că bani mai mulți au primit serviciile, Administrația Prezidențială și Parlamentul, undeva între 15% și 20% în plus față de anul trecut. Totodată, sindicaliștii le-au atras atenția membrilor Guvernului că au abrogat ordonanța care prevedea că se cumpără numai mașini românești, dând voie să se achiziționeze mașini străine, ceea ce înseamnă o cheltuială aiuristică a banului public. ”Este greu să explici oamenilor că trebuie să facă sacrificii, când cei de sus nu fac sacrificii la rândul lor”, a mai spus Bogdan Hossu.

Măști FPP2, pe banii angajatorilor

În ce privește noile măsuri de protecție sanitară adoptate de Guvern, reprezentanții federațiilor sindicale au punctat faptul că măștile și testările trebuie să intre în responsabilitatea angajatorilor. Mai mult, aceștia au semnalat că nu locurile de muncă sunt focare de infecție, ci mijloacele de transport în comun, extrem de aglomerate. ”Noi le-am spus că degeaba îi obligă pe angajați să poarte mască la locul de muncă, dacă e înghesuială în metrou și în transportul public, în general. Le-am spus că trebuie să limiteze numărul de pasageri, așa cum limitează numărul de participanți la spectacole, la evenimente sportive sau în restaurante. Adică este clar că trebuie să mărească frecvența circulației mijloacelor de transport în comun, ca să nu mai existe aglomerația care favorizează transmiterea virusului”, ne-a precizat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Fără măsuri absurde

Sindicaliștii le-au mai cerut guvernanților să renunțe la măsurile absurde, pur birocratice, de genul obligativității completării formularului electronic de urmărire în cazul piloților de aeronave de mai multe ori pe zi, dat fiind că aceștia efectuează câte două-trei curse. ”Am mai cerut Guvernului să elimine, dacă vrea să aibă credibilitate, limita de 100 de persoane de la mitinguri. Ne pot limita la număr în funcție de locul unde facem mitingurile, că, dacă le facem în Piața Victoriei, la 1,5 m păstrare distanță, încap 100.000 de oameni. A rămas că vor face o analiză a propunerilor noastre”, a mai afirmat Bogdan Hossu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.