AcasăCORONAVIRUSHaos în sistem. De ce nu mai pot fi salvați bolnavii Covid?

Haos în sistem. De ce nu mai pot fi salvați bolnavii Covid?

Politica Covid a Guvernului: scapă cine poate

După o lungă perioadă în care nu s-a găsit deloc în spitale, Ministerul Sănătății a anunțat aprovizionarea cu tocilizumab. În total, din 5 noiembrie până în 17 noiembrie, 3.000 de flacoane. Deși acesta ar trebui administrat în combinație cu dexametazona înainte ca pacienții să ajungă la ATI, acest lucru nu se întâmplă, consecințele fiind dramatice: sute de morți pe zi.

În ultima perioadă am tot pus, obsesiv, întrebarea: de ce mor atât de mulți bolnavi de Covid? Și am vorbit cu medici din tot circuitul pe care ar trebui să-l parcurgă pacienții. Medici de familie, Ambulanță, UPU, medici din spitalele Covid. Blocajele și problemele sunt peste tot. Iar acestea vin din incapacitatea celor de la vârf de a stabili reguli clare, de a elabora protocoale, de a debloca accesul la tratament și de a administra medicamentele din timp, înainte de a fi prea târziu. Să le luăm pe rând.

Ambulanțele vin cu întârziere la recoltarea probelor pentru testarea PCR, iar rezultatele acestora, și mai târziu. La spital nu te ia ambulanța dacă nu ești în stare gravă, astfel că nu ai decât să aștepți să fii cu un pas în groapă ca să ai o șansă la tratament. Medicii de familie au fost transformați în simpli birocrați, nu consultă pacienți Covid decât telefonic, prescriu paracetamol și apoi le spun bolnavilor să sune la Salvare, că ei nu au ce să le dea, dat fiind că antiviralele se dau doar în spitale. La spital ajungi doar cu insuficiență respiratorie, după mai mult de 10 zile de simptome, când niciun anticorp monoclonal și niciun antiviral nu mai au efect. Starea pacienților este atât de gravă încât aproape că niciun tratament nu mai funcționează atunci când ajung în spital. În Olanda, tratamentul uzual la internare, pentru forme medii, este tocilizumab și dexametazonă. La noi acest tratament se dă abia când ajungi la ATI.

Anticorpii monoclonali nu au ce căuta în spital

Pentru că trebuie administrați în primele 7 zile de la apariția simptomelor, anticorpii monoclonali ar trebui să fie puși la dispoziția medicilor de familie, ne spune dr. Anca Telehuz, șef UPU, Spitalul de Urgență Slobozia.

”Dacă ai depășit 7 zile de la apariția simptomelor nu mai are niciun efect acest tratament. În spital, marea majoritate a pacienților ajung târziu. Acum câteva zile era o discuție că să se caute o soluție cu fișe de zi pentru pacienții cu forme ușoare care se pot agrava. Una din variante era ca, dacă internezi pe cardiologie, pe neurologie, pe interne un pacient care vine pentru alte probleme și iese pozitiv la testul Covid, atunci să i se dea anticorpi monoclonali. La noi în spital tocilizumab-ul vine doar pe program de ATI, noi nu avem acces la acest medicament. Ar trebui să se administreze la pacienții cu forme medii, dar cu prognostic nefavorabil, deci cu posibilitate de agravare. În formele severe degeaba îi dai tocilizumab. Au mai cerut și colegii de la Interne să li se dea tocilizumab și remdesivir, dar răspunsul a fost că se dau doar pe ATI. Pe formele ușoare te duci cu anticorpi monoclonali sau alte antivirale, dar când deja vezi după probele inflamatorii, după leziunile pulmonare că nu o să-ți meargă bine pacientul atunci trebuie să-i dai tocilizumab”, ne-a declarat dr. Anca Telehuz, șef UPU, Spitalul Județean Slobozia.

Vin antivirale noi

”Trebuie să dezvoltăm policlinicile și tratamentele. Sunt antivirale noi. Cred că foarte rapid, în vreo lună, se poate că acestea să ajungă în România”, a afirmat Alexandru Rafila. Păi la noi nu se dau nici alea care deja există. Cu toată donația celor aproape 50.000 de cutii de favipiravir de la Terapia Cluj, sunt și acum spitale care nu au acest antiviral. Nu-l au nici pentru pacienții internați, darămite pentru bolnavii care, teoretic, ar trebui să vină la evaluare și să li se prescrie favipiravir pentru acasă. În spitale se tot aduce remdesivir, pe care nimeni în Europa nu-l mai folosește, pe motiv că este scump și ineficient. Și nici măcar pe ăla nu-l dăm din timp, ci doar când pacientul trage să moară, așa, ca pe o frecție la un picior de lemn.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.842 afisari

6 COMENTARII

  1. Pai tocmai din aceasta cauza se aduce remdesivir, ca este foarte scump si comisioanele sunt foarte mari la cumpărare. Poate ne spune Vlad Voiculescu ce comisioane ia unchiul nick? De la ministerul sănătății, pana la doctorii din spital toti sunt niste criminali cu sânge rece a unui popor. Unii pentru protocoalele create si comisioanele uriașe, iar ceilalți pentru salariile uriașe ce le a închis gura si ochii. Nu sunt decat niste criminali

  2. Placa „bolnavul a venit prea tîrziu” e veche și zgîriată. E doar acoperitoare pentru neputință, de înțeles, sau greșeli medicale, crimă. A 3-a cauză a mortalității în SUA, studiu a unei universități acum cîțiva ani, este greșeala medicală iar asta după boli cardiovasculare și cancere ce, pentru cine gândește, tot greșeli medicale sînt în mare măsură.
    Despre antivirale:
    „Spre deosebire de antibioticele bactericide, antiviralele nu distrug agentul patogen, ci inhibă dezvoltarea acestuia.”
    Ajungi cu un picior în groapă și ți se dă otravă: „Designing safe and effective antiviral drugs is difficult because viruses use the host’s cells to replicate. This makes it difficult to find targets for the drug that would interfere with the virus without also harming the host organism’s cells.”

  3. Ii doare pe criminalii in negru din spitalele Soylent Green fix in pix, adica in pwula daca naivii aia care au ajuns acolo mai au ceva sanse, sau sigur vor da coltul !! Pentru ei, adica cioclii in negru e o situatie de win-win, asa ca omoara in cantitati industriale !! Asadar, atentie maxima pentru cobaii care chiar au de gand sa ajunga cobai in spitalele aka abatoarele Soylent Green, nu e chiar asa de bine sa ajungi sa ai senzatii tari, poate chiar ultimele !! Suntem in plin WW3, e deja anul 3, inceput in 2019 si care se va termina undeva prin 2025, asa ca aia e, scapa cine si care poate, care nu e atent si se uita in gura arahatilor si rafiloilor isi merita soarta, o sa ajunga carne de tun !! Nazi Triple Vaxxin Macht Frei, ca la Auschwitz 🙂

  4. Pacat de tara asta frumoasa ca e locuita de asa un popor si de asa conducatori (care se merita unii pe altii). Acestia ar trebui dusi in pustie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger