Cauta

Haos în circuitele Covid. Pacienții nu ajung la centrele de evaluare

Noua organizare a blocat accesul bolnavilor Covid la ambulanță și în spitale

Denumite pompos ”centre de evaluare”, unitățile sanitare la care trebuie să se adreseze pacienții Covid sunt, de fapt, tot spitalele din teritoriu. Practic, nimic bun nu s-a întâmplat prin organizarea circuitelor bolnavilor, ci doar s-au pus piedici în plus pentru accesul acestora la tratamente. Așa-zisele centre sunt, în realitate goale, pentru că aici nu ajung pacienți.

Gândite ca să degreveze spitalele de aglomerația de la unitățile de primiri urgențe, centrele de evaluare au sfârșit prin a se înființa tot în spitale. Noile circuite reglementate de Ministerul Sănătății îi împiedică pe bolnavii Covid să se adreseze direct spitalelor sau ambulanțelor, iar haosul organizatoric și confuzia personalului din sistemul medical fac mai mult rău decât bine. Medicii din spitale ne spun că în centrele de evaluare nu prea ajung pacienți, iar dacă ajung, dintr-un motiv sau altul, nu primesc tratament. Restricțiile în administrarea anticorpilor monoclonali și a antiviralelor sunt atât de stricte, încât puțini reușesc să beneficieze de ele.

Mai mult, unii pacienți decid chiar ei să renunțe la administrarea acestor tratamente benefice, după ce medicii din centrele de evaluare îi bombardează cu liste ale efectelor adverse ale medicamentelor, lucru care nu se întâmplă, bineînțeles, la administrarea vaccinurilor anti-Covid.  În România, 64% dintre cazurile Covid sunt produse încă de varianta Delta, care are un nivel mai mare de agresivitate, ceea ce presupune urgența inițierii unor tratamente înainte de agravarea bolii. Ne aflăm însă în aceeași situație ca și în toamna anului trecut, când pacienții ajungeau la spital cu forme avansate ale bolii.

Comunicarea vine doar dintr-o singură direcție, cea a Ministerului Sănătății, dar nu este de ajuns, atâta vreme cât nicio altă instituție sau segment din sistemul sanitar nu se implică. Medicii de familie au un rol important în circuitul pacientului Covid, însă prea puțini știu ce au de făcut. Pe scurt, circuitul, care s-a dorit a fi unul simplu, este testarea, eventual la medicul de familie, trimiterea pacienților vulnerabili la centrele de evaluare de către medicii de familie, evaluarea propriu-zisă și administrarea anticorpilor monoclonali sau a antiviralelor.

DSP-urile, pe dinafară

Cu mici excepții, direcțiile de sănătate publică din țară nu s-au sinchisit să publice pe site-urile proprii lista cu centrele de evaluare din fiecare județ. Unele dintre ele s-au mulțumit doar să posteze schema de parcurs al bolnavului Covid cu simptomatologie, trimisă de Ministerul Sănătății. Fără niciun alt fel de explicație. Săgeata către centrul de evaluare nu înlocuiește pașii concreți pe care trebuie să-i facă pacienții. Astfel, dacă medicii de familie îi trimit la centrele de evaluare, bolnavii nu știu nici acum că pot ieși din izolare și se pot prezenta singuri la aceste unități. Și asta pentru că informația a fost difuzată o singură dată de către Ministerul Sănătății, în rest nicio campanie țintită pe această comunicare nu a fost făcută. În ce privește testarea la medicii de familie, și aici merge greu, având în vedere dificultatea de a izola bolnavii Covid de ceilalți pacienți ai cabinetelor, pentru a evita infectarea.

Tratamentele, doar pentru pacienții cu risc

Dr. Daciana Toma, secretarul general al Societății Naționale de Medicina Familiei, ne spune că are un pacient din Târgoviște, care face febră de multe zile și tușește. Când a ajuns la centrul de evaluare din localitate bolnavului i s-a spus că centrul este doar pentru pacienții cu risc și să se ducă la infecționist, deși acolo nu există așa ceva. ”I-am spus să vină la București, ca să fie tratat aici. Eu înțeleg că la centrele de evaluare trimit pacientul Covid cu riscuri, dar și în cazul în care am semnale de alarmă”, ne-a declarat dr. Daciana Toma.

Ultimele stiri

  • Marcel Ciolacu, în vizită în zona Petricani a Capitalei, unde Rareș Hopincă își propune să construiască cel mai mare parc al Sectorului 2 și o nouă sală polivalentă
  • Alege ce citești
  • Iohannis – unealta lui Orban, marioneta lui Putin
  • Patinoarul Berceni Arena din Sectorul 4, desemnat să găzduiască Supercupa României la hochei pe gheață
  • Real Madrid nu știe cum să împartă 1 miliard de euro
  • Revoltă în vestiarul lui PSG!
  • Englezii ne-au luat drept țară africană. Ne exploatează resursele, nu plătesc angajații și raportează pierderi
  • Proiectele macheta, rețeta de (in)succes a lui Chirica. Balanișcu: Transform orașul machetelor într-unul al proiectelor realizate
  • Când vom avea alegeri prezidențiale și alegeri parlamentare. Ciolacu a anunțat datele – VIDEO
  • Rușii sunt maeștrii războiului hibrid. Ce face Occidentul, tot fricos?
  • Exit mobile version