AcasăCORONAVIRUSHaos în circuitele Covid. Pacienții nu ajung la centrele de evaluare

Haos în circuitele Covid. Pacienții nu ajung la centrele de evaluare

Noua organizare a blocat accesul bolnavilor Covid la ambulanță și în spitale

Denumite pompos ”centre de evaluare”, unitățile sanitare la care trebuie să se adreseze pacienții Covid sunt, de fapt, tot spitalele din teritoriu. Practic, nimic bun nu s-a întâmplat prin organizarea circuitelor bolnavilor, ci doar s-au pus piedici în plus pentru accesul acestora la tratamente. Așa-zisele centre sunt, în realitate goale, pentru că aici nu ajung pacienți.

Gândite ca să degreveze spitalele de aglomerația de la unitățile de primiri urgențe, centrele de evaluare au sfârșit prin a se înființa tot în spitale. Noile circuite reglementate de Ministerul Sănătății îi împiedică pe bolnavii Covid să se adreseze direct spitalelor sau ambulanțelor, iar haosul organizatoric și confuzia personalului din sistemul medical fac mai mult rău decât bine. Medicii din spitale ne spun că în centrele de evaluare nu prea ajung pacienți, iar dacă ajung, dintr-un motiv sau altul, nu primesc tratament. Restricțiile în administrarea anticorpilor monoclonali și a antiviralelor sunt atât de stricte, încât puțini reușesc să beneficieze de ele.

Mai mult, unii pacienți decid chiar ei să renunțe la administrarea acestor tratamente benefice, după ce medicii din centrele de evaluare îi bombardează cu liste ale efectelor adverse ale medicamentelor, lucru care nu se întâmplă, bineînțeles, la administrarea vaccinurilor anti-Covid.  În România, 64% dintre cazurile Covid sunt produse încă de varianta Delta, care are un nivel mai mare de agresivitate, ceea ce presupune urgența inițierii unor tratamente înainte de agravarea bolii. Ne aflăm însă în aceeași situație ca și în toamna anului trecut, când pacienții ajungeau la spital cu forme avansate ale bolii.

Comunicarea vine doar dintr-o singură direcție, cea a Ministerului Sănătății, dar nu este de ajuns, atâta vreme cât nicio altă instituție sau segment din sistemul sanitar nu se implică. Medicii de familie au un rol important în circuitul pacientului Covid, însă prea puțini știu ce au de făcut. Pe scurt, circuitul, care s-a dorit a fi unul simplu, este testarea, eventual la medicul de familie, trimiterea pacienților vulnerabili la centrele de evaluare de către medicii de familie, evaluarea propriu-zisă și administrarea anticorpilor monoclonali sau a antiviralelor.

DSP-urile, pe dinafară

Cu mici excepții, direcțiile de sănătate publică din țară nu s-au sinchisit să publice pe site-urile proprii lista cu centrele de evaluare din fiecare județ. Unele dintre ele s-au mulțumit doar să posteze schema de parcurs al bolnavului Covid cu simptomatologie, trimisă de Ministerul Sănătății. Fără niciun alt fel de explicație. Săgeata către centrul de evaluare nu înlocuiește pașii concreți pe care trebuie să-i facă pacienții. Astfel, dacă medicii de familie îi trimit la centrele de evaluare, bolnavii nu știu nici acum că pot ieși din izolare și se pot prezenta singuri la aceste unități. Și asta pentru că informația a fost difuzată o singură dată de către Ministerul Sănătății, în rest nicio campanie țintită pe această comunicare nu a fost făcută. În ce privește testarea la medicii de familie, și aici merge greu, având în vedere dificultatea de a izola bolnavii Covid de ceilalți pacienți ai cabinetelor, pentru a evita infectarea.

Tratamentele, doar pentru pacienții cu risc

Dr. Daciana Toma, secretarul general al Societății Naționale de Medicina Familiei, ne spune că are un pacient din Târgoviște, care face febră de multe zile și tușește. Când a ajuns la centrul de evaluare din localitate bolnavului i s-a spus că centrul este doar pentru pacienții cu risc și să se ducă la infecționist, deși acolo nu există așa ceva. ”I-am spus să vină la București, ca să fie tratat aici. Eu înțeleg că la centrele de evaluare trimit pacientul Covid cu riscuri, dar și în cazul în care am semnale de alarmă”, ne-a declarat dr. Daciana Toma.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
980 afisari

7 COMENTARII

  1. Azi la UPU Sp.Universitar Buc.:
    Pacienti cu urgente diferite, intr o sala friguroasa, mai bine era afara.Un pic de soare.
    Paza foarte stricta cu unii.Cu altii…erau amabili si aceia intrau pe usa din dos.
    La solicitarea pacientilor care erau terminati de frig si boala sa fie dat drumul la caldura.Au dat drumul la aer rece.La misto.Apoi, paza a inchis ” caldura”.
    Pacientii asteptau si de 5 ore.
    Li se raspundea sa plece acasa si sa sune la salvare, pentru ca ar fi avut prioritate.
    Unii au cedat de frig si boala…
    Paza da vina pe conducerea spitalului ca tin pacientii in frig.
    Strigator la cer era faptul ca doar o singura asistenta era la triaj. Restul se plictiseau la receptie Pentru ca nu avea nimeni voie sa intre.Si acelea vorbea deapre chiftele… Erau vreo 4.Halal conducere !
    Trist pentru cei care platesc sute de lei pe luna CASS si mor cu zile.

    • Și-atunci te mai miri că țiganii când își aduc vreo rudă la spital, intră direct cu ciomegele peste jigodiile alea? Păi ei sunt mai deștepți ca noi, „civilizații” lu’ pește prăjit, cp știu din start cu cine au de-a face…

      • Inauntru era cald si bine.
        Si surpriza ! Paturi…goale ! Deci….nu se justifica coada de 5 ore de afara !
        Rezidentii …asistentii…faceau glume….erau fooooarte relaxati.Nu credeti? Cereti filmarile de pe camere .
        Un mic reportaj incognito nu ar strica.

        • Spitalul asta e renumit dupa vremuri.Doar si-a pastrat buna traditie.Spitalul Municipal adica….la cati „ingerasi in halate albe” sunt nu mai trebuie sa fie si universitari.Adica asta era „morga” de multi ani.
          Mai rau e ca si la Urgenta la Floreasca e cam acelasi lucru si acolo pe vremuri adica acum 30 ani erau profesionisti.
          Si la smc-spitalul militar central erau niste medici buni….dar s-au dus…un chirurg de acolo,foarte bun…concediu in Grecia, s-a infipt cu parapanta intr-o stanca…si „exitus”.
          De fapt,daca au intrat cu 3 si 4 la „medicina”….mai bine te opereaza un veterinar….chiar sunt veterinari buni sau un macelar….
          Toate Bune!!!

  2. Bai, asa e in Walachistan, micuta colonie esuata bananiera, scapa numai cine si care poate !! Cel care a avut grija de el pana in 2019 acum e OK cat de cat, pe ceilalti, care au lucrat si 30-40 de ani, acum ii triaza astia ca la Auschwitz !! Numai propaganda nazista auzi de la criminalii astia de 2 ani !! Jos cu Maskarada Nazista !! Arahatule, Rafilstein, Gheorghitza Muitza, vezi ca vin romanasii in curand, numai aia care nu s-au vaxxinat in cap, sa va schimbe niste cravate la gat, bai jigodiilor imputite naziste !!

  3. Am mers in 07 febr. la centrul din Spit.Judetean Ilfov de pe Bd.Basarabia. Mă simțeam foarte rău. Trecuseră 6 zile de la data iesirii din carantină. Nu m-au investigat deloc, deoarece depășisem termenul de 7 zile de la data confirmării testului pozitiv. Așa prevede nu știu ce lege.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger