AcasăCORONAVIRUSGuvernul pandemic, făcut K.O. de justiție. Prelungirea stării de alertă, ilegală

Guvernul pandemic, făcut K.O. de justiție. Prelungirea stării de alertă, ilegală

Hotărârea Guvernului Ciucă din pandemie, spulberată în instanță

Guvernul Ciucă, cel care a continuat la indigo politica Guvernului Cîțu, a fost făcut K.O. de justiție, care a decis că prelungirea stării de alertă decisă în data de 8 decembrie 2021 a fost absolut ilegală. Consecințele unei asemenea hotărâri a instanței este că toate amenzile aplicate cetățenilor și agenților economici în perioada 9 decembrie 2021-8 ianuarie 2022 pot fi anulate, iar banii, restituiți. Mai mult, reprezentanții HORECA, cei mai afectați de restricțiile din pandemie, pot cere despăgubiri Guvernului pentru pierderile financiare suferite.

Activistul civic Aurelian Popa și avocata Elena Ciuchi au reușit, într-un final, să învingă sistemul, obținând o victorie uriașă în instanță împotriva Guvernului. Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție, după mai multe termene și amânări, a emis o hotărâre definitivă, care confirmă decizia Curții de Apel București, de anulare a prelungirii stării de alertă.

Este vorba despre sentința Curții de Apel București, care a anulat integral Hotărârea Guvernului de prelungire a stării de alertă cu 30 de zile în decembrie 2021. Motivele invocate de avocata Elena Ciuchi și activistul civic Aurelian Popa au fost legate de discriminare, de încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului – libertatea întrunirilor, dreptul la viață privată, dreptul la sănătate, dreptul la muncă. Pe de altă parte, au fost invocate motive de nelegalitate, pentru că au fost foarte multe încălcări ale legii, printre care și faptul că în România nu a fost declarată, oficial, starea de pandemie.

”Noi am considerat că nu se pot restrânge drepturi și libertăți printr-o hotărâre a Guvernului, pentru că aceasta se putea face doar prin lege. Legea 55/2020 permitea, într-adevăr, restrângerea drepturilor și libertăților, dar nu prin hotărâre de guvern. Mai mult, în Legea 55/2020 se precizează că prelungirea stării de alertă se face la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, dar toate documentele au fost înaintate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, inclusiv proiectul final de hotărâre”, ne-a declarat avocata Elena Ciuchi.

Bătălia în instanță, prelungită doi ani

La Curtea de Apel București s-au anulat Hotărârea Guvernului și hotărârea CNSU și s-a suspendat obligativitatea certificatului verde și restricțiile impuse, pe durata Hotărârii Guvernului, ne spune avocata Elena Ciuchi.

”După aceea, Guvernul și CNSU au formulat recurs și au solicitat casarea hotărârii Curții de Apel București, cu motive care, din punctul meu de vedere, și nu numai, nu erau pertinente. După mai multe termene, în 13 iulie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul: Hotărârea Guvernului nr. 1242 din 8 decembrie, prin care se prelungea starea de alertă cu 30 de zile, este anulată. Această hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție se va publica în Monitorul Oficial, iar cei care aveau plângeri contravenționale împotriva amenzilor primite în perioada de valabilitate a Hotărârii Guvernului 1242 din 8 decembrie 2021 vor avea câștig de cauză în instanță”, ne-a precizat avocata Elena Ciuchi.  Există mai multe discuții în practica judiciară, astfel că, dacă una dintre hotărârile guvernului este anulată și celelalte hotărâri ar trebui să fie anulate. O prelungire a stării de alertă înseamnă să aibă continuitate și, odată ce una dintre hotărâri nu mai este în vigoare, dispare continuitatea, dar aici trebuie să se vină cu argumente juridice în fața instanței de judecată, susțin avocații.

Să curgă despăgubirile!

Cert este că, pentru amenzile și restricțiile din 9 decembrie 2021 până pe 8 ianuarie 2022, se pot obține anulări în instanță, pe baza hotărârii Curții de Apel București, care a desființat Hotărârea de Guvern 1242/2021. ”Aici însă nu este vorba doar despre amenzi date celor care au protestat, de exemplu, ci este vorba și despre persoanele juridice, pentru că restricțiile au fost pentru toată lumea. De exemplu, în HORECA, cei care au fost amendați de autorități pentru că au depășit ora de funcționare impusă. Mai mult, cei din sectorul HORECA, dar și ceilalți operatori economici afectați, pot cere și despăgubiri, pentru că acolo pierderile sunt mai ușor de cuantificat, dat fiind că se poate face comparație cu perioada echivalentă din anul anterior”, a mai afirmat avocata Elena Ciuchi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.