Vestea bună pentru Guvern este că românii au început să se vaccineze de frica restricțiilor. Vestea proastă este că nu reușește să vândă nimic din surplusul de 12 milioane de doze rămase, în condițiile în care, cu greu, s-a reușit amânarea livrării tranșelor. În ce privește valabilitatea dozelor, tot la capitolul vești bune pentru Guvern, aceasta a fost extinsă la 9 luni, urmând, probabil, o nouă prelungire.
”Încă negociem pentru revânzarea dozelor de vaccin achiziționate”, au anunțat autoritățile, care au lăsat și o portiță în caz de eșec, amintind că iau în calcul mecanismul european al donației de 100 de milioane de doze din partea Team Europe. La un calcul sumar, până acum, Guvernul Cîțu a cheltuit din banii românilor 350 milioane de euro pentru aproape 28 milioane de doze de vaccin anti-Covid. Dintre acestea, au fost administrate 12,5 milioane, vândute 1,2 milioane și donate 2,2 milioane de doze. Pe stoc mai rămân în noiembrie cam 12 milioane de doze, de care ar cam trebui să scape, având în vedere că nu se mai pot amâna livrările celorlalte aproape 100 milioane de doze.
”Pentru luna noiembrie vor sosi, în total 4.000.663 de doze de vaccin de la BioNTech-Pfizer și 1.500.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca. La vaccinul Moderna livrările au fost suspendate în noiembrie, pentru că avem suficient de multe doze pentru solicitările și necesarul actual, iar pentru vaccinul produs de Johnson&Johnson, dat fiind faptul că avem suficient de multe doze în acest moment pe stoc, livrările au fost suspendate pentru o perioadă, incluzând și luna noiembrie. Sunt câteva demersuri în desfăşurare pentru revânzare de vaccinuri, însă nu sunt finalizate și sperăm că o să fie finalizate în perioada imediat următoare și o să le anunțăm”, a afirmat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Pfizer forever
Pentru că ritmul de donare, vânzare și administrare nu ținea pasul cu livrările făcute conform comenzii uriașe făcute de Guvernul Cîțu, dozele începuseră să expire, o parte din ele fiind distrusă. Această problemă a fost însă rezolvată, ne spun autoritățile, prin prelungirea cu încă trei luni a valabilității vaccinului Pfizer, la solicitarea producătorului. Potrivit Ministerului Sănătății, la momentul la care vaccinurile au fost autorizate, perioada de valabilitate pentru vaccinul de la compania Pfizer/BioNTech a fost de şase luni , dar Agenţia Europeană a Medicamentului a analizat ulterior datele de stabilitate care au fost oferite de către compania Pfizer/BioNTech şi s-a decis prelungirea acestei perioade de valabilitate cu încă trei luni. ”Este foarte probabil ca pe măsură ce sunt acumulate noi date de stabilitate, termenul de valabilitate să se prelungească și în viitor pentru produsele stocate la o temperatură ultra joasă, la minus 20 de grade sau la minus 80 de grade. De asemenea, aceeași perioadă de stabilitate prelungită a fost aplicată chiar și pentru vaccinul de la compania Johnson & Johnson, când recent a fost extinsă această perioadă de stabilitate de la 3 luni la 4,5 luni pentru regimul de temperatură între 2-8 grade”, a mai precizat secretarul de stat Andrei Baciu.
O doză la 6 luni
Este foarte posibil, însă, ca cele 120 milioane de doze comandate de Guvernul Cîțu să fie utile, având în vedere că se conturează tot mai clar vaccinarea o dată la 6 luni, pentru întărirea imunității. Mai mult, Israelul a anunțat că va începe în curând vaccinarea copiilor cu vârste între 5 ani și 11 ani, măsură care se va aplica în curând și în România. În acest sens, Valeriu Gheorghiță a făcut recent apel la părinți să accepte vaccinarea anti-Covid a copiilor, argumentând că, în caz contrar, nu se va pune capăt pandemiei.