AcasăCORONAVIRUSGuvernul nu a știut că vine valul 4. Nici medicamente nu a...

Guvernul nu a știut că vine valul 4. Nici medicamente nu a cumpărat

În spitalele asaltate de bolnavi Covid nu există tratamente

Pentru Guvernul României, pandemia s-a încheiat după valul 3, astfel că achiziția de medicamente vitale pentru cazurile Covid nu s-a mai făcut. Abia în 29 septembrie, când se înregistrau peste 10.000 de cazuri pe zi, s-au dat în grabă 300 milioane de lei pentru a le cumpăra. Din păcate, în afară de remdesivir, un antiviral ineficient și foarte scump, niciun alt tratament nu a ajuns în spitale.

Nu incompetența Guvernului este de vină pentru situația din spitale, ci nevaccinații, insinuează autoritățile. Este cât se poate de clar că valul 4 i-a luat pe cei care gestionează pandemia total pe nepregătite. În parte, pentru că nimeni nu se aștepta ca acest val să fie atât de agresiv. Însă datoria Executivului era să se asigure că există stocuri de medicamente. Ce s-a făcut în toate acele luni de liniște pe frontul pandemiei? Absolut nimic. În aprilie s-au dat bani pentru achiziția medicamentelor din protocol, dar s-au luat înapoi, considerându-se că nu este cazul să-i mai cheltuie. Abia când numărul de cazuri Covid a explodat, pe la sfârșitul lui septembrie, au încropit în grabă un act normativ pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, în vederea achiziționării medicamentelor din protocolul de tratament Covid. Ce s-a cumpărat până acum? Tot remdesivir, antiviralul ăla despre care și Organizația Mondială a Sănătății a spus că nu are niciun efect în tratarea Covid.

”Necesarul pentru remdesivir estimat pentru următoarele 3 luni, în actualul context de evoluție rapidă a infecției cu SARS-Cov-2, transmis prin adresa din 21 septembrie de Comisia de boli infecțioase, este de 200.000 de flacoane. Consumul mediu lunar pentru primele 9 luni ale anului 2021 a fost de 30.000 flacoane. La data de 27 septembrie, stocul de remdesivir existent în depozitul Unifarm era de 24.185 flacoane, la care se va adăuga o cantitate de 32.800 flacoane ce vor fi achiziționate printr-un contract subsecvent din bugetul actual al Ministerului Sănătății. Prin urmare, necesarul de achiziționat până la sfârșitul anului 2021 este de 142.015 flacoane de remdesivir. Bugetul estimat pentru achiziția celor 142.015 flacoane este de 240.286.652 lei (preț flacon 1.680,15 lei)”, se arată în actul normativ pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății.

Criză acută de tocilizumab

Tocilizumab-ul, medicament vital pentru cazurile grave, nu se mai găsește acum prin spitale. În 29 septembrie, Ministerul Sănătății anunța că mai are doar 3.300 de flacoane și că ar mai avea nevoie de aproape 13.000 pentru următoarele luni.” În vederea asigurării medicamentului tocilizumab, Ministerul Sănătății a încheiat trei acorduri cadru cu producătorul SC Roche România, necesarul transmis în data de 16 septembrie de Comisia de boli infecțioase fiind de 16.000 de flacoane. Stocul existent la data de 28 septembrie era de 3.297 flacoane, fiind necesară achiziția  a 12.703 flacoane, bugetul estimat fiind de aproape 34 milioane de lei”, se preciza în Hotărârea de Guvern. Evident că la acea dată pe piață nu mai era niciun flacon disponibil de tocilizumab și, cu toată activarea Mecanismului de protecție civilă a Uniunii Europene, până în prezent medicamentul nu a ajuns în România și nici nu are șanse să ajungă prea curând. Consecința este, fără îndoială, creșterea numărului de morți Covid, însă, evident, vinovați sunt nevaccinații.

Nu au mișcat un deget pentru anticorpii monoclonali

Deși toate statele europene tratează cu anticorpi monoclonali, care previn într-un procent uriaș cazurile grave, România așteaptă, pasiv, aprobarea EMA și achiziția prin Comsia Europeană a acestui tratament. Abia acum câteva zile, când Italia ne-a donat 5.206 doze, autoritățile au catadicsit să elaboreze și norme de administrare a acestui medicament. Și abia de ieri medicamentul a fost distribuit spitalelor, pentru tratarea a doar 2.603 pacienți. ”DG Sante din cadrul Comisiei Europene a încheiat contractul pentru achiziția de anticorpi monoclonali prin care România va putea achiziționa o cantitate minimă de 10.000 de flacoane la un preț de 2.250,85 euro, echivalentul a 11.254,25 lei atunci când medicamentul va fi aprobat de Agenția Europeană a medicamentului. Se așteaptă aprobarea de către EMA până la sfârșitul anului 2021. Bugetul estimat pentru achiziția celor 10.000 de flacona fiind de 112.542.500 lei”, potrivit Guvernului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.525 afisari

13 COMENTARII

  1. Rezolva ei incompetenta lor : ne restrctioneaza pe noi.E
    Cam ca la deszapezire: iei o groaza de bani iar cand da zapada inchizi tot si te relaxezi…

  2. Bai Matule, bai Ciolosule bautor de pipi, deschide gurita aia fermekata sa turnam in ea ceva, bai trepadusule criminal !! Bsai, multumim din inima Partidului Unic Progresist-Nazist, pentru minunatele conditii de razboi meteorologic din colonie, dupa ora 21 e un frig afara de zici ca e Siberia la voi, sunt 0 grade la ora 21, bai tampitilor de trapadusi de lux !! Bai, e clar ca voi imprastiati arma biologica chinezeasca prin aerosoli, voi dati cu rahatul asta plandemic in multumi, oriunde se aduna o multime, deja dati in ei cu avioanele si din drone, asa ca lasa vrajeala, Bai Matule, bai Ciolose tradator, ca tot cu pielea pe bat ajungeti in curnd !! Bai, a-ti speriat toata turma, bai, dupa ora 22 poti sa stai si in cap pe afara, pe strazi, nici drakul nu umbla, bai, multumim pentru minunatele conditii atmosferice, de munca si de viata, in colonia voastra de kakat din lumea a 3-a !!

  3. Cum explica „comandantul Arahat ” la un post TV, tocilizumabul este produs de o singura fabrica din Elveția, care, atenție, și-a redus planificat producția înainte de pandemie. Deci „vaccinurile” au apărut dintr-o data și au umplut lumea iar fabrica elvețiană nu a mai putut relua productia unui medicament salvator de vieți care i-ar fi umplut de bani și nici o alta firma nu poate produce sub licență acest medicament. Și cică sa nu crezi în Conspiratia Morții. Totuși „Pandemia” fără epidemie are sfârșitul anunțat prin „descoperirea” medicamentului Merck, anunțată, culmea, chiar de Fauci, tatăl vaccinurilor și a anticorpilor monoclonali, anunțată de EMA. Numai prostii noștrii sunt defazati și nu înțeleg ce se intampla. Bai aceștia se apropie timpul dezgroparii morților pentru compararea rezultatului necropsiei cu tratamentul administrat, scris în foaia de observatie și în alte documente medicale. Sa vezi atunci „distractie” cu trompete vacciniste!

  4. Nu au asigurat medicamentele pentru tratament, in schimb o tin langa cu vaccinurile cumparate in prostie si care au inceput de ceva timp sa expire(…si prelungirea din pix a valabilitatii) ! Pai daca medicamentele sunt absolut necesare pentru formele usoare si medii si pot fi administrate ambulatoriu, reducand cu 50% spitalizarea, voi de ce nu ati facut-o ?! Tipati ca sectiile ATI sunt pline si-i amenintati pe cei care nu vor sa se vaccineze. Automat sunt etichetati antivaccinisti . Total fals. Mai mult, vaccinuri obtinute in 7-8 luni de la declansarea pandemiei, in schimb dupa 1 an si jumatate nici o schema terapeutica de TRATAMENT, clara si eficienta ?! Vor in schimb credibilitate si acceptarea oarba a vaccinarii.

  5. Colonelul stia de prin iunie ca in octombrie va fi urgie in Romania. Astazi Romania se afla in situatie apropiata cu provincia Kerala din India. Acolo la aprox 33 de mil de locuitori sunt 155 000 de infectati. In Romania la 20 de mil de locuitori sunt 176 000 de infectati. Dar vecinii nostrii o duc bine, Bulgaria are 19 % vaccinati si nu are asemenea probleme, Ucraina are 14 % infectati si nu are asemenea probleme. Ce o avea varianta Delta cu indienii si romanii. India nu a avut probleme mari la primele variante si romanii au fost oarecum „rezistenti” la ele. Oare sa aiba varianta Delta ceva cu cei cu gene indiene?

  6. Au facut totul cu premeditare si pt jaf si ca atare nici sanctiuni nu au dreptul sa impuna pt ca ei sunt focarele care au ucis prin lipsa de asustenta si rasplata pt crimele comise nu o sa i ocoleasca, dar toate la timpul lor!!!! Incet , incet marea demascare o sa i inghita si pe ei!!!

  7. Americanii au inventat o pastila capabila sa lupte singura cu Sars si sa o invinga si in cazuri complicate. E o surpriza placuta pt toata omenirea caci s-a gasit o metoda simpla si directa de lupta directa si nu de fuga. Probabil dupa aprobari o sa ajunga anul asta la cadrele medicale romanesti, iar de la anul o sa gasim acest virucid si in farmacii la reteta.

  8. Ia durut undeva de valul 4, in vara a fost relaxare maxima, si acum dau vina unii pe altii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger