AcasăCORONAVIRUSGuvernul bâjbâie. De unde provin infectările?

Guvernul bâjbâie. De unde provin infectările?

Guvernul Orban habar nu are de ce crește numărul infectărilor

Datele oficiale ale Guvernului României arată că așa-zisul dezmăț de pe litoralul românesc și de la terase este doar un mit sau, mai degrabă, o manipulare deșănțată. Acest lucru reiese chiar din clasamentul județelor făcut pe criteriul numărului de infectări la mia de locuitori, unde surprizele sunt uriașe.

Campania de denigrare a litoralului românesc, care nu știm cui i-ar folosi și prin care sunt ostracizați turiștii indisciplinați, nu are nicio legătură cu datele statistice legate de cazurile de Covid. Potrivit reprezentanților patronatelor din turismul românesc, cei aproape 400.000 de constănțeni sunt principalii clienți ai plajelor și teraselor de pe litoral. Cu toate acestea, județul Constanța se află în coada clasamentului la numărul de infectări, cu doar 0,94 de cazuri la mia de locuitori. Și nici ipoteza autorităților referitoare la faptul că turiștii din alte localități veniți pe litoral s-ar îmbolnăvi aici nu se confirmă, având în vedere că aproape două treimi din turiști sunt localnici.

Revenind la numărul de cazuri, în România 10 județe au raportat sub un infectat la mia de locuitori, ceea ce înseamnă extrem de puține. Astfel, după Constanța, avem Vaslui cu 0,86 de infectați la mia de locuitori, Călărași – 0,77, Dolj – 0,69, Vâlcea – 0,59, Maramureș – 0,58, Teleorman și Sălaj – 0,57, Caraș-Severin – 0,49 și Satu Mare cu doar 0,24 de cazuri Covid la mia de locuitori. Bucureștiul se află abia pe locul 9 în acest clasament, cu 2,37 de infectări la mia de locuitori. Și asta în condițiile în care în Capitală se află cele mai multe terase și se găsesc cele mai mari aglomerări, atât în mijloacele de transport în comun, unde, de departe, se remarcă metroul, cât și în celelalte spații publice.

Județul lui Flutur, ”campion”

Pe primul loc la numărul de infectări se află județul Suceava, condus de liberalul (fost pedelist) Gheorghe Flutur, unde lucrurile au scăpat de multă vreme de sub orice control. Suceava are 6,72 de cazuri Covid la mia de locuitori, o cifră uriașă comparativ cu celelalte județe. Locul doi, la distanță destul de mare, îl ocupă Brașovul, cu 4,34 de cazuri la mia de locuitori, urmat de Vrancea – 4,05, Argeș – 3,39, Galați – 3,03, Botoșani – 2,68, Ilfov – 2,60 și Bistrița Năsăud – 2,46. Sub două cazuri la mia de locuitori au, în ordine descrescătoare, județele Sibiu, Hunedoara, Arad, Covasna, Alba, Gorj, Mureș, Bacău, Prahova, Iași, Harghita, Cluj, Mehedinți, Bihor, Brăila, Giurgiu, Olt, Timiș și Tulcea.

Măsuri pompieristice

Alertați, în mod real sau nu, de creșterea numărului de infectări, șefii pandemiei de la Guvern au început să arunce vina pe turiștii de pe litoral și pe clienții teraselor, amenințând cu închiderea acestora din urmă. Mai mult, amenințările au vizat și carantinarea unor zone, precum și o reinstituire a stării de urgență. În fapt, autoritățile sunt, vizibil, debusolate pentru că habar nu au de unde vin, cu adevărat, infectările. În mare parte, populația s-a conformat și respectă regulile, însă, așa cum o spun toți epidemiologii, nu poți opri răspândirea unui virus respirator. Epidemiologi care se simt și ei depășiți, având în vedere că acest Covid ar fi trebuit să dispară odată cu venirea sezonului cald, așa cum se manifestă orice virus de acest tip. Neavând repere venite din partea specialiștilor, Guvernul nu face decât să bâjbâie, dând disperat din mâini, ca ultima zbatere a celui care se îneacă, adâncind, astfel, și mai mult, incertitudinea, haosul și dezastrul din țară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.759 afisari

4 COMENTARII

  1. Traim Pandemia prostiei Liberale !
    A incapacitatii evidente de a conduce o tara.
    O carciuma se poate conduce, cu tara au dat-o bara !

  2. Guvernul s intrat in panică pentru faptul ca se apropie alegerile si ei nu au reusit să convingă pe toti si vor ca acestea sa fie amanate sau anulate. Din această cauză fac tot posibilul să reintroducă starea de urgență.

  3. Se da vina pe populație. Ati mai vazut vreo strada, vreun parc, vreun magazin, vreun coș din mall uri dezinfectate? Eu nu!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger