AcasăCORONAVIRUSGuvernul a decis. Doar 7.000 de copii au fost afectați psihic de...

Guvernul a decis. Doar 7.000 de copii au fost afectați psihic de pandemie

Au găsit bani pentru copii. Îi trimit gratuit la psiholog

Executivul vrea să aloce bani pentru ședințe de psihoterapie adresate copiilor între 0 și 18 ani, care au fost afectați de restricțiile din pandemie. Din calculele Guvernului a reieșit că doar 7.000 de copii români necesită intervenție psihologică, aceștia primind, fiecare, câte 10 ședințe gratuite. Măsura face parte din programul guvernamental ”Din grijă pentru copii”.

Din cei aproape 4 milioane de copii și adolescenți din România care au fost afectați de restricțiile din pandemie, doar 7.000 vor beneficia de consiliere psihologică gratuită. Astfel, în cadrul programului ”Din grijă pentru copii”, Guvernul a elaborat metodologia de decontare a serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică și modalitățile de înscriere în Programul național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de Covid-19 .

Astfel, gratuitatea la psiholog va fi acordată copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, dacă părinții sau reprezentanții legali ai acestora își exprimă acordul cu privire la înregistrarea și participarea la Program. Cei care trebuie să semnaleze problemele psiho emoționale și comportamentale ale copiilor, pentru ca aceștia să fie evaluați și trimiși la psiholog, sunt cadrele didactice din învățământul preuniversitar, asistenții sociali, asistenții medicali comunitari și mediatorii școlari.

Totodată, părinții pot sesiza, la rândul lor, existența unor probleme psihice ale copiilor, adresându-se medicilor de familie, de medicină școlară, de psihiatrie pediatrică și consilierilor școlari, în vederea emiterii recomandării de evaluare psihologică pentru intrarea în Program. După evaluare, părintele poate alege un psiholog acreditat din programul guvernamental.

120 de lei ședința

Potrivit Guvernului, costul decontat al unei ședințe de psihoterapie sau intervenție psihologică, consiliere psihologică este de 120 lei, iar durata unei ședințe este de 50 de minute. Pachetul de intervenție decontat prin Program este format dintr-o ședință de evaluare și până la 10 ședințe de psihoterapie, intervenție psihologică sau consiliere psihologică.

”Suma totală alocată pentru decontarea serviciilor aferentă unui număr de 70.000 ședințe psihologice (evaluare, intervenție) la o valoare de 120 lei/ședința, este de 8.400.000 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale și cele de rectificare, prin bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern. Pe lângă acești bani, Executivul va aloca și 200.000 de lei, sumă necesară pentru achiziționarea de echipamente software pentru decontarea serviciilor psihologice prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.

Bani pentru monitorizarea psihologilor

O sumă importantă, de 1.347.100 lei, va fi alocată pentru derularea activităților de monitorizare, creare bazei de date, supervizarea psihologilor. Banii vor fi asigurați de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale și cele de rectificare, prin bugetul alocat Ministerului Sănătății. Potrivit proiectului de act normativ, Colegiul Psihologilor din România va fi responsabil cu identificarea și furnizarea resursei umane specializate, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va asigura decontarea serviciilor psihologice și psihoterapeutice pentru copii, iar Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog va monitoriza efectivitatea implementării serviciilor psihologice și psihoterapeutice pentru copii și va întocmi rapoarte și analize pe marginea datelor statistice colectate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
482 afisari

4 COMENTARII

    • Da,cuvinte goale,ei vorbesc de „zona de confort” de „mindset” si alte asemenea „concepte”.Realitatea e ca toti oamenii au fost afectati,nu doar copiii si nu doar sufleteste ci si fizic.Oamenii au fost izolati de colectivitatile in care traiau(vorbesc de colectivitatile unde isi desfasurau activitatea),copii nu au mai mers la scoala(alte colectivitati in mijlocul carora erau obisnuiti sa traiasca),batranilor le-a fost limitata libertatea de miscare.Asadar vor fi si consecinte „fizice”,oamenii nu au facut miscare in aer liber.Urmarile se vor resimti multi ani de acum inainte.Cat despre guvern-psihologi,presupun ca e vorba de o „sinecura” adica niste cabinete sa primeasca niste bani.

      • În spatele lor e, iarăși, industria farma: Ritalin, Prozac…De-ar fi vorba numai de bani, dar e vorba de nenorocirea prin otrăvire a copiilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger