Dacă Guvernul nu ar fi introdus restricții în vara anului trecut, numărul morților din toamnă și din iarnă ar fi fost extrem de mic, ne spune dr.Oana Mihaela Secară. Medicul susține că nu mai trebuie repetate aceleași greșeli și cere ridicarea totală a restricțiilor în sezonul cald, având în vedere că sistemele de apărare ale organismului funcționează mult mai bine în această perioadă.
Relaxarea măsurilor de restricție nu trebuie să depindă de vaccinare, atrage atenția dr. Oana Mihaela Secară.
”Nu trebuie să existe cifre de vaccinare, deja imunitatea generală este la un nivel ridicat și atunci nu prea are rost să forțăm vaccinarea în această direcție. Una este că persoanele doresc să se vaccineze, dar dacă oamenii nu doresc nu trebuie să forțăm punând o țintă de vaccinare. Pentru că gândirea asta nu ține cont de comportamentul natural al virusului, de comportamentul natural al organismului și de aceste adevăruri medicale legate de imunizare. Este evident că cei care gestionează pandemia și vaccinarea știu aceste lucruri. După ce au fost făcute toate aceste acțiuni și campanii nu cred că mai există cineva care își dorea foarte mult să se vaccineze și nu a făcut acest lucru”, arată dr.Oana Mihaela Secară. Acesta subliniază faptul că în sezonul cald de anul trecut, la fel ca și acum, cel puțin până în septembrie, numărul de cazuri a fost scăzut, dar nu datorită măsurilor restrictive, pe care oricum lumea nu le-a respectat, ci datorită faptului că imunitatea organismului, chiar cea simplă, de la nivelul mucoaselor, reușea să facă față virusului. ”În noiembrie a scăzut deja pragul de apărare, prima redută de apărare și au apărut acele cazuri. Dacă anul trecut în sezonul cald oamenii ar fi fost lăsați să ducă o viață normală probabil că s-ar fi imunizat cu un preț mai mic, adică nu ar fi ajuns până în toamnă atâtea persoane care nu aveau imunitatea formată. Același lucru este foarte important și acum, de aceea am spus că este important ca măsurile de relaxare să nu aibă legătură nici cu ținta de vaccinare, nici cu certificatele verzi, ci măsurile de relaxare trebuie să fie implementate cât mai repede, pentru ca populația în acest sezon cald să dobândească imunitatea care îi va proteja în sezonul rece”, ne-a declarat dr.Oana Mihaela Secară.
Românii, mult mai rezistenți la virusurile respiratorii
Medicii spun că nivelul de imunitate a populației din țara noastră, în ceea ce privește virusurile respiratorii, este unul foarte bun. Și asta datorită faptului că românii sunt mai obișnuiți cu ele, fiind și clima de așa natură, cu variațiile de temperatură și succesiunea anotimpurilor și atunci se întâlnesc foarte frecvent cu virusuri respiratorii de foarte multe tipuri. ”Din acest motiv sistemul nostru imunitar recunoaște multe virusuri și recunoaște chiar și componente din acest nou coronavirus. Există o mare parte din populație care l-a recunoscut, chiar dacă virusul era schimbat în multe privințe, însă anumite componente le-a recunoscut și imunitatea celulară a reacționat. De aceea sunt unii care nu au avut nicio problemă, nici măcar nu au sesizat că s-au întâlnit cu noul coronavirus”, ne-a precizat medicul Oana Mihaela Secară.
Un virus pe jumătate natural
Dacă virusul nu este natural se va intra într-o altă zonă, unde este posibil orice, pentru că, în cazul în care manipularea genetică are cine știe ce ținte, nu mai putem previziona nimic, susțin medicii. Aceștia arată că, totuși, Covid-ul a avut un comportament, până la un punct, care avea niște chestiuni în comun cu virusul gripal și este posibil ca în continuare acest comportament să aibă tangențe cu virusul gripal și asta să ajute cumva la crearea unei viziuni asupra a ceea ce va urma.