AcasăCORONAVIRUSGreșeala pe care o fac toți românii și care a dus la...

Greșeala pe care o fac toți românii și care a dus la transmiterea accelerată comunitară a coronavirusului

covidGreșeala pe care o fac toți românii și care a dus la transmiterea accelerată comunitară a coronavirusului

De la zi la zi crește numărul cazurilor noi de Covid-19, ceea ce face ca România să ajungă în curând la 200.000 de infectări. Autoritățile fac apel la populație să respecte măsurile de igienă pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Din păcate, românii uită de aceste măsuri de protecție atunci când se află în apropierea rudelor cu care nu locuiesc și a prietenilor. Transmiterea comunitară a virusului Sars-Cov-2 a început imediat după ce a încetat starea de urgență în România, iar autoritățile au mai relaxat restricțiile. Aceasta rată de transmitere s-a accelerat în ultimele săptămâni, pe fondul revenirii la școală și la serviciu.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, susține că regulile trebuie respectate şi în prezenţa prietenilor şi cunoscuţilor. Acesta avertizează că în perioada imediat următoare vom asista „cel puţin” la o stagnare a numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus sau chiar la o creştere.

„Numărul cazurilor de astăzi este evident un record, din păcate aşteptat, previzibil având în vedere situaţia epidemiologică din ultimele săptămâni, care ne-a demonstrat o creştere a numărului bazal de reproducere a cazurilor – peste 1 -, ceea ce înseamnă că ne plasăm pe o pantă ascendentă a evoluţiei şi ne aşteptăm şi mai departe să avem acest trend ascendent cu menţiunea acestor măsuri impuse în ultima perioadă – săptămâna aceasta, care este posibil să îşi regăsească impactul pozitiv în următoarele 10-14 zile. Probabil că în perioada imediat următoare vom asista cel puţin la o stagnare a numărului de cazuri, dacă nu chiar la o creştere a numărului de cazuri”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

Recomandarea medicului

Specialistul recomandă purtarea măştii atât în spaţiile închise, cât şi afară, păstrarea distanţei fizice de cel puţin un metru, evitarea zonelor aglomerate.

„Mesajul nostru rămâne acela de a extinde cât se poate de mult purtarea măştii, indiferent că suntem în spaţii închise sau nu, ori de câte ori ieşim din casă trebuie să folosim masca de protecţie corect, care să acopere şi nasul şi gura. (…) Este important să fim atenţi şi cu celelalte măsuri de prevenţie, cum ar fi menţinerea unei distanţe fizice de cel puţin un metru faţă de persoanele din jurul nostru, să evităm să stăm foarte mult timp în spaţii închise şi aglomerate, unde sunt alte persoane, să avem grijă la igiena mâinilor.

Este foarte important să ne spălăm dacă avem acces la apă şi săpun sau la soluţii dezinfectante mai ales după ce ieşim dintr-un mijloc de transport în comun, cum este de pildă metroul, care este foarte aglomerat şi unde punem mâna pe toate acele bare de sprijin. Este important să evităm zonele supraaglomerate, să ne decalăm programul de la serviciu dacă putem”, a subliniat medicul.

Regulile trebuie respectate şi în prezenţa prietenilor

„Mai este un aspect: cel legat de anturajul în cadrul grupurilor de persoane cunoscute, unde este cea mai mare problemă, pentru că dacă de persoanele pe care nu le cunoaştem ne ferim, cu cele cunoscute sau care ne sunt prieteni în general suntem obişnuiţi să interacţionăm fără să respectăm nişte măsuri de prevenţie, plecând de la ipoteza că au un comportament preventiv, că nu sunt infectate şi că nu pot transmite această infecţie.

Se pare că lucrurile nu stau chiar aşa. Este important să luăm în calcul faptul că atunci când ne întâlnim cu o persoană şi nu respectăm măsurile de prevenţie, practic, noi intrăm în contact cu toate persoanele cu care persoane din faţa noastră au intrat în ultimele 10-14 zile în contact, lucru care trebuie să ne responsabilizeze”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiţă.

author avatar
Andreea Vlad
652 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger