AcasăCORONAVIRUSGoana mondială pentru testele Covid rapide

Goana mondială pentru testele Covid rapide

Dezvoltarea unor teste rapide pentru detectarea Covid-19 a declanșat o urgență globală: Donald Trump  a anunțat distribuirea a 150 de milioane în Statele Unite și OMS a promis 120 de milioane țărilor sărace, cu condiția ca fondurile să fie găsite.

În timp ce pandemia a ucis mai mult de un milion de oameni din întreaga lume, mulți experți în sănătate publică au făcut campanii de luni întregi pentru utilizarea așa numitelor teste antigenice, ieftine, comparabile cu testele de sarcină și ale căror rezultate sunt obținute în cincisprezece minute, comparativ cu câteva zile pentru un test clasic. Deși, în general, sunt mai puțin exacte, aceste teste rapide  pot fi mai mult decât suficiente, mai ales în timpul unui vârf de contagiozitate, când este crucial să se izoleze cazurile pozitive. Acestea ar face astfel posibilă multiplicarea volumului de teste pentru a detecta mai bine răspândirea coronavirusului .

În plină campanie pentru realegerea sa, Donald Trump a anunțat că 150 de milioane dintre aceste teste rapide vor fi distribuite în SUA, din care 50 de milioane „vor fi utilizate pentru a proteja comunitățile cele mai vulnerabile”. El a promis că profesorilor, caselor de bătrâni și universităților americane sau nativilor americani li se va acorda prioritate. Aceste teste sunt fabricate de laboratorul Abbott, care a primit o autorizație urgentă de introducere pe piață la sfârșitul lunii august și care este în prezent singurul care le oferă în Statele Unite.

Țările sărace au nevoie de bani pentru dezvoltarea screeningului

Cu un cost unitar de 5 dolari, un preț care ar trebui să scadă odată cu creșterea producției, OMS ar avea nevoie de 600 de milioane de dolari pentru a-și finanța angajamentul pentru țările în curs de dezvoltare, în timp ce Fondul Global a a promis deja 50 de milioane. Țările bogate efectuează în medie 292 de teste la 100.000 de locuitori, țările cu venituri mici și medii fac doar 61 și țările cu venituri mici 14.

În Europa crește contaminarea

Aceste anunțuri apar pe măsură ce pandemia continuă să progreseze în întreaga lume, în special în Europa, unde virusul circulă încă într-un ritm ridicat. Ultimele țări în cauză, Republica Cehă și Slovacia, au anunțat  intenția lor de a declara starea de urgență pentru a face față creșterii accentuate în cazurile de contaminare. În vestul continentului, Franța și Spania,  restricțiile cresc în încercarea de a încetini acest nou val de contaminare. Madridul a introdus noi zone de restricție, în timp ce Marsilia  și alte regiuni din sudul Franței și-au văzut barurile și restaurantele închise. Aceeași atmosferă de cealaltă parte a Atlanticului.

În timp ce la  New York, deja puternic lovit încă din primăvară, crește numărul de infecții, în Canada, Montreal și Quebec intră în „alertă” roșie timp de 28 de zile odată cu închiderea mai multor sectoare ale economiei. Pandemia a ucis cel puțin 1.002.036 persoane din întreaga lume de la sfârșitul lunii decembrie, potrivit unei evaluări stabilite de AFP din surse oficiale luni. Statele Unite sunt țara cea mai afectată atât în ​​ceea ce privește numărul deceselor (205.024), cât și al cazurilor înregistrate (7.147.070), înaintea Braziliei (142.058 morți).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
96 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger