AcasăCORONAVIRUSGermania închide frontierele în ciuda criticilor UE

Germania închide frontierele în ciuda criticilor UE

Germania și-a închis duminică în mare măsură granițele cu Tirolul austriac și Republica Cehă, în încercarea de a limita răspândirea variantelor extrem de contagioase ale coronavirusului, provocând fricțiuni cu Uniunea Europeană.

Astfel, sunt stabilite „puncte de control fixe” la frontierele în cauză, precum cel instalat la Kiefersfelden (Bavaria), la granița cu Austria. Peste o mie de polițiști sunt mobilizați pentru a asigura aceste verificări. Compania feroviară Deutsche Bahn și-a suspendat conexiunile cu aceste zone.Cu toate acestea, sunt posibile excepții pentru germanii care locuiesc în aceste țări, pasagerii în tranzit sau șoferii de  mărfuri, cu condiția de a putea prezenta un test PCR negativ foarte recent pentru coronavirus. De asemenea, Slovacia, lovită și ea puternic de un nou val de contaminări Covid-19, a fost vizată de aceste restricții, cu suspendarea legăturilor cu Germania. Controalele la frontieră ar putea fi stabilite în curând și la granița cu Moselle, un departament francez în care circulația variantelor Covid este deosebit de activă. „Chiar dacă variantele virusului circulă deja în Germania, este necesar să se prevină orice intruziune cât mai mult posibil”, susține ministrul de interne din Baden-Württemberg, o regiune învecinată cu Bavaria.

Această decizie a autorităților germane nu este pe gustul Uniunii Europene, care se teme, ca în primăvara lui 2020, de măsuri separate a fiecărei țări din bloc și o punere în discuție a spațiului Schengen de liberă circulație în fața pandemiei. „Virusul nu va fi oprit de frontierele închise”, s-a lamentat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides în cotidianul german Augsburger Allgemeine.„Singurul lucru care ajută sunt vaccinurile și măsurile de precauție pentru sănătate, în opinia mea este greșit să ne întoarcem într-o Europă a frontierelor închise”, a adăugat ea. Șeful guvernului regional al Bavariei, Markus Söder, a reacționat : “Destul! Comisia Europeană a făcut suficiente greșeli în achiziționarea vaccinurilor în ultimele luni.Suntem mari susținători ai unei Europe deschise, dar este clar că securitatea și protecția au prioritate și, prin urmare, introducerea controalelor la frontieră este pe deplin justificată”. Germania a decis să își prelungească măsurile de izolare parțială până pe 7 martie. Doar școlile sunt așteptate să se redeschidă mai devreme, posibil pe  22 februarie.

author avatar
Radu Jacotă
266 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sigur ca Germania blocheaza frontierele…ca nu-i perioada de recoltat …sparangherul. N-au interes…nu le trebuim,,,,

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger