AcasăCORONAVIRUSGermania amână vaccinarea obligatorie

Germania amână vaccinarea obligatorie

Vaccinarea obligatorie nu va putea intra în vigoare până în mai sau iunie –  cel mai devreme, şi nicidecum la începutul lunii martie, aşa cum a promis noul cancelar Olaf Scholz.

Unul dintre motive îl reprezintă sesiunile parlamentului care, cu excepţia plenurilor extraordinare, nu vor permite ca legea pe această temă să fie adoptată mai devreme de luna aprilie, relatează EFE.

Nevoia de a crea un registru de vaccinare centralizat va amâna pentru până cel puţin în iunie posibilitatea intrării în vigoare a legii, potrivit cotidianului Tagesspiegel, care citează „dificultăţile juridice” ca factor suplimentar.

La sfârşitul lui noiembrie, cu puţin înainte de a-şi prelua oficial mandatul de cancelar, Scholz a declarat într-un interviu la postul public ZDF că vaccinarea obligatorie ar trebui să intre în vigoare nu mai târziu de „începutul lunii martie”.

Cu toate acestea, stabilirea unei date pentru o primă dezbatere orientativă pe acest subiect a fost amânată de Bundestag, de la începutul lui ianuarie pentru ultima săptămână din această primă lună a anului în curs, iar apoi camera inferioară a parlamentului german va intra în vacanţă.

Prima dată la care deputaţii vor putea lua, cel puţin teoretic, o decizie cu privire la vaccinarea obligatorie va fi 14 martie, însă camera superioară, Bundesrat-ul, care trebuie să o aprobe, nu se va reuni mai devreme de 8 aprilie.

În declaraţii acordate duminică tabloidului Bild, ministrul justiţiei Marco Buschmann i-a invitat pe deputaţi să se decidă rapid şi a apreciat că nu crede că proiectul de lege va eşua din cauza unor obstacole juridice.

„Există tot mai mulţi jurişti care afirmă că vaccinarea obligatorie poate fi justificată în mod adecvat dacă ajută la evitarea unui potenţial colaps al sistemului sanitar şi face posibilă eliminarea altor măsuri de protecţie care restricţionează grav libertăţile”, a susţinut el.

author avatar
Radu Jacotă Redactor