AcasăCORONAVIRUSGenerația Covid – din pandemie în șomaj

Generația Covid – din pandemie în șomaj

Pentru tineri,criza coronavirusului este departe de a fi terminată. După mai bine de un an de studii întrerupte și amânarea oportunităților de angajare, următoarea generație de europeni intră pe o piață a muncii dezmembrată de efectele pandemiei.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OECD) o spune și mai direct: a fi tânăr astăzi înseamnă o probabilitate de două ori mai mare să fii șomer.

Covid-19 a declanșat cea mai gravă recesiune economică din peste jumătate de secol – una care a lovit în mod disproporționat tinerii.

Au fost mai predispuși să-și piardă locurile de muncă în timpul pandemiei, deoarece au tendința de a avea contracte temporare, sunt mai reprezentați în sectoare precum ospitalitatea sau turismul, care au fost cele mai afectate de blocaje –  și pentru că sunt primii din rândurile concediaților.

„Știm că șomajul în rândul tinerilor a crescut mai mult decât pentru forța de muncă în ansamblu”, a declarat   recent comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni . „Riscul de înrăutățire a sărăciei, a excluziunii sociale și a inegalității, este foarte real.”

La nivel global, ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor a scăzut cu 8,7 la sută în 2020, comparativ cu 3,7 la sută pentru adulți, iar ponderea tinerilor care nu ocupă un loc de muncă, educație sau formare profesională a crescut în multe țări, potrivit ultimului raport al Organizației Internaționale a Muncii.

În UE, în urma unei creșteri în primăvara anului trecut, șomajul se stabilizase la 7,3% în luna martie a acestui an. Dar șomajul în rândul tinerilor (sub 25 ani) – a fost mult mai mare, la 17,3%.

Vise amânate

În timpul pandemiei, mulți tineri au trebuit să renunțe la stagii și alte oportunități în anii cheie de tranziție între educație și forța de muncă – o perioadă care poate fi crucială pentru angajarea lor pe termen lung.

Pentru cei care încă se află la studii, doar jumătate din populația studenților din 59 de țări au acces la majoritatea cursurilor online. OECD estimează că impactul unui an școlar ratat este o pierdere de 7-10% din veniturile viitoarei profesiuni.

Potrivit unui sondaj realizat de OBESSU, o asociație a sindicatelor studențești, mai mult de 70% dintre respondenții din 25 de țări europene au raportat că sunt stresați din cauza constrângerilor online din învățământ.

Lansarea relativ lentă a vaccinărilor în Europa, comparativ cu Statele Unite și Regatul Unit, extinde perturbarea.

Cicatrici Covid

Deși este posibil ca pandemia să nu fi ucis tinerii în număr mare, asta nu înseamnă că au scăpat nevătămați.

Tinerii au raportat în mod constant efecte mai mari asupra sănătății mintale  – de două sau trei ori mai mari decât grupurile de vârstă mai înaintate din unele țări.

Nimeni nu se încumetă să estimeze concret efectele măsurilor de izolare și a școlii online asupra interacțiunii sociale a  generației tinere.

În medie 34,4 % dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani au raportat efecte negative asupra sănătății mintale pentru ei înșiși sau pentru familia lor. Această cifră este de 19,4% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger