AcasăCORONAVIRUSGata cu isteria. Tratamentul pentru Covid se va găsi în farmacii

Gata cu isteria. Tratamentul pentru Covid se va găsi în farmacii

Dragoș Damian, Terapia Cluj: ”Zilele acestea aducem Favipiravirul în farmacii”

”Protocolul morții” a fost, în sfârșit, schimbat de Guvern, din tratamentele pentru Covid fiind scoase definitiv medicamentele extrem de agresive care au produs atâtea victime. Cea mai importantă veste este însă că, peste câteva zile, antiviralul Favipiravir se va găsi în farmacii, iar românii se vor putea trata acasă pentru formele ușoare și medii ale SARS-Cov-2.

Campania dusă de ziarul Național în ultimele luni împotriva medicamentelor din protocolul de tratament Covid, care au fabricat morți pe bandă rulantă, a avut, în sfârșit, efect. Guvernul a decis să modifice acest protocol și să elimine definitiv Kaletra, medicamentul pentru HIV, care ajunsese să fie administrat în spitale până și copiilor cu vârste de 1-3 ani, pozitivi la Covid. Totodată, hidroxiclorochina și umifenovirul dispar din opțiunile de tratament antiviral, iar plasma de convalescent nu va mai fi administrată în forme grave, când e prea târziu, ci în primele ore de la debutul bolii. Favipiravirul, singurul antiviral cu efect dovedit în tratamentul Covid, se va găsi în farmacii, iar medicii de familie îl vor putea prescrie. Pentru a se evita însă golirea farmaciilor, autoritățile lucrează la un protocol de prescriere și la reguli de vânzare a medicamentului în farmacii. Reprezentanții Terapia Cluj, singurii importatori ai Favipiravir-ului, spun că vor aduce 25.000 de cutii pentru următoarea lună, care ar trebui să fie suficiente la ritmul actual de infectări. ”Până vom începe și noi să producem în țară Favipiravir, cam prin iunie-iulie, vom continua să-l importăm din Japonia. Mâine (n.r.astăzi) vom avea pe stoc în jur de 25.000 de cutii și, în câteva zile, cât mai durează să apară protocolul de prescriere al Ministerului Sănătății, medicamentul va apărea în farmacii. Ar fi de dorit ca oamenii să nu înceapă să-și facă stocuri și să își achiziționeze doar pe bază de rețetă de la medicul de familie. Introducerea acestui medicament în protocolul pentru medicii de familie are logică, pentru că bătălia se dă înainte de a ajunge în spital”, ne-a declarat Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj.

Au apărut anticorpii monoclonali

Cu o întârziere de câteva luni față de celelalte țări europene, Guvernul a decis să introducă în protocolul de tratament Covid din spitale și anticorpii monoclonali, care s-au dovedit extrem de eficienți în vindecarea bolii. Anticorpii monoclonali neutralizanți pentru SARS-CoV-2 au specificitate pentru proteina S a SARS-CoV-2. Asemenea altor medicații antivirale, eficiența depinde de administrarea cât mai  precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 10 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ și începe producerea de anticorpi specifici de către pacient. Întrucât în cazul pacienților care evoluează spontan favorabil asumarea riscurilor legate de utilizarea lor nu se poate justifica, este necesar să fie identificați pacienții cu risc important de evoluție severă, aceștia fiind cei care ar  putea avea un beneficiu din administrarea acestui tratament. Se consideră în prezent că indicația de utilizare este pentru pacienții cu forme ușoare sau medii care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a Covid-19, de preferat în primele 3 zile de la debutul simptomelor. Administrarea tardivă nu este recomandată la pacienții cu forme severe de Covid-19. Această alternativă terapeutică este superioară administrării de plasmă de convalescent în scopul blocării replicării virale, pentru că se poate cuantifica doza de anticorpi administrată și nu  comportă  unele  dintre  riscurile  legate  de  administrarea plasmei”, se arată în noul protocol de tratament Covid.

Excesul de oxigen rămâne un risc

Oxigenul administrat pacienților Covid în concentrații foarte mari rămâne un risc, deoarece Ministerul Sănătății nu și-a asumat dozajele în protocol. ”Scăderea  saturației  de  O2 sub  94%  în  aerul  atmosferic  la pacienți în repaus, fără suferință respiratorie anterioară, impune evaluarea rapidă a gazometriei arteriale și îmbogățirea aerului inspirat  cu  oxigen.  Elementele de detaliu în această privință depășesc scopul acestui protocol terapeutic. Un protocol privind tratamentul cu oxigen este elaborat pentru a detalia intervențiile necesare la diferite categorii de pacienți”, se precizează în noul protocol al Ministerului Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.153 afisari

6 COMENTARII

  1. Incredibil ! In sfarsit se vorbeste de problema cea mai importanta : tratamentul. De ce nu s-o fi insistat pana acum ?! Am uitat ! Vaccinurile aduc f.multi bani . Lumea diabolica in care traim.

    • Pentru ca probabil trebuiau sa moara foarte multi in procesul asta de „culling” comandat de iudeomasoneria globala si guvernul ei mondial. Banii erau ceva secundar.

    • Fac protocol pe oxigenoterapie ? Fiecare pacient reactioneaza fiziologic diferit la saturatia de oxigen.”Standadele” sunt riscante.Cel mai periculos este nesupravegherea dispozitivelor de oxigenare.Ele pot da erori, se pot decalibra, se poate creste presiunea/ concentratia, mai pot lua foc, etc.

  2. Au murit destui, atat cat se prognozase si intram in normal? Sau mai stam putin si incercam altceva?

  3. Sunt medic, și am tratat cu succes pacienții Covid cu forme medii spre severe (a căror concentrație de O2 scăzuse până la 85%)cu Tamiflu 1cp*2/zi,5 zile, Claritromicina 2 caps la 12 ore, sau Cefort 1g cu Gentamicină 80 mg la 12 ore, sau Amoxicilina 2 caps cu Metronidazol 2 cp la 12 ore, ACC 200-600 mg/zi, Borenar 1 cp*2/zi,dim și prânz, aerius 1 cp seara,10 zile,dexametazonă 1 fi/zi, 3 zile,algocalmin 1 fi/zi, 3 zile, sau nurofen 1 cp * 2 /zi și paracetamol 1 cp * 2/zi, controloc 40 mg 1 cp/zi, Linex forte 1 caps/zi, Silimarină 1000 mg 1 cp /zi, Vitamax efervescent 2 cp/zi, Vit D 2000UI 1cp/zi,Vit C 1000 mg 1 cp/zi, 1 lună.Fără oxigenoterapie, doar cu exerciții pentru respirație. Niciun pacient nu a pierdut lupta,sunt recuperați. Era nevoie oare să moară atâția oameni, când tratamentul este la îndemână, boala se vindecă?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger