AcasăCORONAVIRUSFirea: Susținem 100% poziția OMS care consideră că vaccinul anti-covid trebuie să...

Firea: Susținem 100% poziția OMS care consideră că vaccinul anti-covid trebuie să fie opțional

Firea: Susținem 100% poziția OMS care consideră că vaccinul anti-covid trebuie să fie opțional

Pornind de la ideea că ”drepturile omului trebuie să primeze” și că ”fiecare trebuie să decidă pentru propria persoană”, social-democrata a făcut, luni, o serie de precizări pe o temă de interes pentru români, în contextul generat de noul coronavirus.

”Susținem 100% poziția Organizației Mondiale a Sănătății care consideră că vaccinul anti-covid trebuie să fie opțional și nu trebuie să devină o condiționare pentru călătorii sau pentru alte drepturi fundamentale ale omului”, susține Gabriela Firea, luni, într-un mesaj transmis prin intermediul Facebook.

Prim-vicepreședintele formațiunii social-democrate – din rândul deputaților căreia face parte, de câteva luni, și Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS – vine cu mențiuni și referitor la proiectul de act normativ propus la un moment dat de formațiunea sa, cu privire la vaccinare. ”Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie propus anterior de PSD și invocat acum de unii responsabili din ministerul Sănătății, pentru a justifica introducerea obligativității vaccinării anti-covid, nu se referă la vaccinarea întregii populații, ci doar la vaccinarea copiilor și nu la vaccinare anti-covid, ci la vaccinuri consacrate care au fost administrate de zeci de ani, fără efecte secundare și cu beneficii incontestabile pentru copii.

Proiectul de lege al PSD lua în calcul interesul superior al copiilor pe care statul este obligat să-l susțină și să-l garanteze.

Legea se referea la vaccinurile testate în perioade îndelungate și care ofereau garanția că nu există riscuri asupra copiilor care se vaccinează.
În plus, legea prevedea ca situațiile speciale să fie reglementate în funcție de recomandările OMS”, susține Firea.

Gabriela Firea: OMS a subliniat că se opune vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului

Totodată, social-democrata face referire exactă la o serie de precizări din cuprinsul unui anume articol adus în discuție în acest caz, din direcția unor reprezentanți ai Ministerului Sănătății, condus de către Vlad Voiculescu.

Articolul invocat acum de unii responsabili din Ministerul Sănătății nu se referă la vaccinarea adulților, cum greșit au interpretat.

Art. 6. (1) Vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în CNV, aprobat prin ordin al ministrului Sănătății, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație este obligatorie.

Așadar, obligativitatea vaccinării vizează strict „vaccinarea copiilor” și se referă fie la vaccinurile prevăzute în schema națională obligatorie, fie la alte vaccinuri administrate unor adulți în situații epidemiologice speciale.

Mai mult, în alin. 2 al aceluiași articol se detaliază ce înseamnă situațiile epidemiologice speciale.
o (2) Situațiile epidemiologice speciale și grupurile de populație ce urmează să fie supuse vaccinărilor obligatorii în aceste situații se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea GTCAV și/sau la recomandarea OMS.”

Or, în cazul pandemiei de COVID, dată fiind perioada de testare scurtă a vaccinurilor administrate până în prezent, OMS a subliniat că se opune vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului..

Deci, există o recomandare clară din partea OMS de care trebuie să se țină seama.
În urma analizelor făcute până în acest moment, s-a stabilit că riscurile privind vaccinarea anti Covid nu sunt mai mari decât beneficiile. De aceea vaccinul anti Covid este recomandată, dar nu poate fi obligatorie”, conchide Firea.

Ce spusese premierul, orele trecute

Referitor la documentul apărut în presă, din care ar fi reieșit că Guvernul ar putea obliga populația să se vaccineze, întrebat concret pe acest subiect, premierul a dat următorul răspuns:

”Este o lege care este în Parlament de trei ani de zile. Nu are nicio legătură cu campania de vaccinare pe care o avem acum. Este un proiect în Parlamentul României. Acel document este un copy-paste al politicilor din ultimii trei ani, deci nu au nicio legătură cu ce se întâmplă. L-am văzut şi pe secretarul de stat Raed Arafat care a spus foarte clar şi o spun şi eu: campania de vaccinare împotriva coronavirus nu va fi obligatorie, nu se pune aşa ceva în discuție”, a declarat Cîţu.

70 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger