AcasăCORONAVIRUSFinalul pandemiei, mai aproape decât ne-am aștepta. Experții spun când se va...

Finalul pandemiei, mai aproape decât ne-am aștepta. Experții spun când se va încheia dominația Covid-19 la nivel mondial

Experții în sănătate cred că punctul în care această pandemie va putea fi complet controlată se află undeva între momentul actual și finalul lui 2022. Astfel, s-ar putea întrezări și finalul erei Covid, odată cu stăpânirea lui.

Primele țări care vor ieși din pandemie, cu o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală prin infectarea cu coronavirus, vor fi SUA, Marea Britanie, Portugalia și India, potrivit estimărilor făcute de experții în sănătate, citați de Reuters.

Virusul ar putea suferi noi mutații

Aceștia, însă, nu exclud ca virusul să suporte mutații până la punctul în care să nu mai conteze imunitatea cu greu căpătată. Totuși, se crede că multe țări vor lăsa în urmă ce e mai rău din pandemie în 2022.

„Credem că între acest moment și sfârșitul lui 2022 este punctul în care vom controla acest virus… când vom putea reduce semnificativ boala severă și moartea”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiolog în fruntea acțiunii de combatere a Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Unele țări au ridicat prematur restricțiile – spun specialiștii

Până la sfârșitul lui 2022, OMS estimează ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

„Dacă ajungem la acea țintă, vom fi într-o situație epidemiologică foarte foarte diferită”, spune Van Kerkhove. Pe de altă parte, aceasta spune că este prematură ridicarea restricțiilor de către anumite state. „Este uimitor pentru mine să văd, știți, oameni pe stradă, ca și cum totul s-ar fi încheiat”.

author avatar
Alina Costache