O mare de steaguri și bannere roșii, paturi de fier, manechine în costume de protecție, portrete ale medicilor și îngrijitorilor …China intenționează să arate că a învins epidemia prin deschiderea unei uriașe expoziții la Wuhan, amintind de lunile de calvar prin care au trecut locuitorii săi. La un an după carantina din 23 ianuarie 2020 a metropolei din epicentrul Covid-19, propaganda se intensifică pentru a apăra reputația regimului comunist și a conducătorului Xi Jinping.
Dacă țara a reușit să limiteze contagiunea la mai puțin de 90.000 de cazuri și numărul deceselor la 4.635, virusul s-a răspândit pe suprafața globului, cu peste 2 milioane de victime. De aici și imperativul de a aduce un omagiu primilor salvatori de la începutul anului, ștergând în același timp aspectele mai puțin glorioase, cum ar fi interogatoriile poliției făcute medicilor care au dat alerta la sfârșitul lui 2019. În imensul parc expozițional din Wuhan, vizitatorii se pot scufunda în atmosfera care s-a abătut asupra orașului de 11 milioane de locuitori când a fost pus în carantină. Regiunea de pe malurile Yangtze-ului, care până atunci ignorase în mare măsură riscul epidemiei, devenise brusc prima din lume care experimenta o blocare – și asta timp de 76 de zile. Portrete-gigant ale președintelui Xi Jinping domină ansamblul, în timp ce grupuri mai mici aduc un omagiu medicilor care și-au pierdut viața. Printre aceștia, Li Wenliang, care fusese acuzat de poliție că a răspândit „zvonuri”, în timp ce a alertat rudele cu privire la apariția unui nou virus.
Moartea sa din februarie a declanșat un val de furie pe rețelele de socializare, dar în avizul care însoțește fotografia sa nu se menționează acest aspect. Wang Chen, un vizitator de 20 de ani, este mândru de această expoziție. „Wuhan a trecut printr-un an dificil în 2020”, rezumă el pentru AFP, estimând în același timp că China „s-a descurcat foarte bine cu criza”. Cazuri limitate de contagiune au fost din nou raportate în ultimele zile în nordul țării, cu peste o sută de infecții pe zi, cel mai mare număr din iulie. În încercarea de a face lumină asupra originii virusului, o echipă a OMS a sosit săptămâna trecută la Wuhan, la mai mult de un an de la începerea pandemiei. Ar trebui să-și poată începe ancheta la sfârșitul lunii ianuarie, după o carantină de două săptămâni.Tânărul Wang speră că experții internaționali „vor stabili nevinovăția Wuhanului”, unde se crede că o piață, care vândea animale vii, a fost detonatorul epidemiei. În cinematografele chineze urmează să fie difuzat documentarul ”Zile și nopți în Wuhan”, dar filmul evită să se oprească asupra morților și a panicii care a cuprins orașul.