AcasăCORONAVIRUSExploziv! Vaccinul anti-Covid, imposibil de administrat în România

Exploziv! Vaccinul anti-Covid, imposibil de administrat în România

Prof.dr.Virgil Păunescu: ”Vaccinul pune niște probleme uriașe”

Vaccinul anti-Covid de la Pfizer, pe care ni l-a promis Iohannis în decembrie, va fi imposibil de administrat pe scară largă în România. Și asta pentru că nu se vor putea achiziționa congelatoarele pentru temperaturi de minus 80 de grade Celsus, acestea producându-se în număr limitat la nivel mondial, doar pentru laboratoarele de cercetare, ne spune prof.dr.Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen. 

Persoanele vaccinate anti Covid rămân contagioase

Românii nu vor putea avea acces la vaccinul anti-Covid produs de Pfizer, din cauza problemelor uriașe pe care le ridică depozitarea acestuia. ”Marea problemă a acestui vaccin este organizarea imunizării populației cu un vaccin care trebuie ținut la minus 80 de grade Celsius. Deocamdată, pe mine acest vaccin nu mă impresionează deloc, pentru că este o tehnologie de o sută de ori mai complicată decât tehnologia noastră. Și, în timp ce vaccinul nostru stă la temperatura camerei, ăsta, la minus 80 de grade Celsius, este foarte greu de manipulat. Vaccinul acesta va pune niște probleme uriașe. India nu poate fi vaccinată cu minus 80 de grade. Africa nu poate fi vaccinată, China nu va putea fi vaccinată cu minus 80 de grade, că au și ei zonele lor amărâte. În plus, nu știu cum o să facă cu vaccinul ca să îi scadă temperatura pentru administrare, că nu poți să-l bagi la minus 80 de grade, că produci necroze. Și mai este o problemă. Cel mai ieftin congelator de minus 80 de grade costă peste 10.000 de euro. Și va fi o cerere care nu va putea fi acoperită, că până acum cumpărau astfel de congelatoare doar centrele de cercetări. Foarte ciudat este și faptul că nu există garanția că, după vaccinare, nu transmiți mai departe virusul. Nu este normal să se întâmple lucrul acesta. Poți fi contagios să zicem maxim 28 de zile, până când se instalează imunitatea. Și nu știu de ce această supoziție că ar putea să transmită virusul o persoană vaccinată. Pentru că, în mod normal, nu mai trebuie nici să te îmbolnăvești și nici să transmiți, ăsta este principiul de bază al vaccinului”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen.

Anticorpi, nu limfocite T

O altă problemă a vaccinului care urmează să fie lansat pe piață este aceea că produce anticorpi, nu imunitate celulară, deși prin media au fost aruncate informații despre faptul că ar produce și limfocite T. ”Mă întreb dacă este stimulată imunitatea celulară dominant, pentru că ambele sunt un pic stimulate, adică și cea umorală, bazată de anticorpi. Pentru că asta nu știm încă. Este și o mică încurcătură în informațiile vehiculate despre vaccin. Imunitatea celulară, cu limfocitele T citotoxice, și imunitatea umorală au nevoie, pentru a se forma, de limfocite T helper (ajutătoare), care nu au treabă cu omorâtul celulelor. Și atunci, dacă nu se precizează care dintre limfocitele T sunt activate, nu poți să-ți dai seama dacă este vorba, la final, de limfocite T citotoxice (care pot distruge alte celule) sau de anticorpi. Şi atunci poate fi vorba despre o confuzie. Pentru că pe mine mă interesează dacă este un anticorp sau un limfocit T citotoxic, iar eu bănuiesc că vaccinul este pe anticorpi. Am făcut și noi niște mici studii, pe care le-au făcut și alții, și am constatat că la pacienții care dezvoltă anticorpi, acești anticorpi scad la jumătate într-o lună. Iar cei care nu au deloc anticorpi au răspuns cu imunitatea celulară. Există date despre asta după SARS-Cov-1, de acum 17 de ani în China, care a avut o mortalitate de 30%, dar nu s-a răspândit. Acei pacienți care au trecut prin boală au avut anticorpi un an, un an și jumătate, dar imunitatea celulară este și acum prezentă, după 17 ani. Culmea este că, deși cele două virusuri seamănă în proporție de peste 90%, cei care au imunitate la SARS-Cov-1 nu sunt protejați de SARS-Cov-2”, a afirmat directorul Institutului Oncogen, prof.dr.Virgil Păunescu.

Dovezi științifice

Profesorul Păunescu crede însă că vaccinul produce doar anticorpi și aduce și argumente științifice în acest sens. ”Dacă injectezi vaccinul intramuscular, celula începe să producă particule S, datorită faptului că i se introduce un program genetic care induce producția de particule nu virale, ci doar coronițele acelea. Dacă dezvolți imunitate celulară atunci limocitele T citotoxice vor trebui să distrugă celulele producătoare, adică să distrugă celulele musculare, ori asta nu este de dorit. Pentru că limfocitele T citotoxice distrug celulele care produc o proteină defectă și atunci există riscul ca aceste limfocite să distrugă celulele musculare care s-au apucat să producă bucăți din virus. De aceea nu cred că tehnologia lor se bazează pe limfocite T citotoxice, ci pe anticorpi”, ne-a mai precizat prof.dr.Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen Timișoara.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.704 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger