AcasăCORONAVIRUSExpert chinez: căutați originile Covid în SUA

Expert chinez: căutați originile Covid în SUA

Un epidemiolog  chinez a declarat că investigațiile privind originea Covid-19 ar trebui să se concentreze în prezent asupra Statelor Unite, după ce un studiu a arătat că boala ar fi putut circula acolo încă din decembrie 2019.

Studiul, publicat săptămâna aceasta de Institutul Național de Sănătate al SUA (NIH), a arătat că cel puțin șapte persoane din cinci state americane diferite au fost infectate cu SARS-CoV-2, cu câteva săptămâni înainte să fie raportate primele cazuri oficiale.

Zeng Guang, epidemiolog șef la China Center for Disease Control and Prevention, a declarat pentru Global Times că ancheta privind originea Covid trebuie îndreptată acum către Statele Unite, care au încetinit testarea oamenilor în stadiile incipiente ale pandemiei,  inclusiv rezultatele cercetărilor din laboratoarele biologice.

Zeng Guang, citat de AFP, a mai susținut că “toate  aspectele legate de armele biologice pe care le deține țara ar trebui supuse unui control atent”.

Comentând studiul NIH, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a declarat că în acest moment este „evident” că focarul Covid-19 are „origini multiple”, în timp ce și “alte țări” ar trebui să coopereze cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Originea pandemiei a devenit o sursă de tensiune politică între China și Statele Unite, o mare parte a atenției fiind concentrată asupra Institutului de Virologie Wuhan, situat în orașul unde a fost identificat pentru prima dată focarul la sfârșitul anului 2019.

Un raport al unui laborator național al guvernului SUA a concluzionat că este plauzibil ca virusul să fi scăpat din institutul din Wuhan. Însă Beijingul a promovat teoria conform căreia Covid-19 a intrat în China din străinătate prin alimente congelate contaminate.

Un studiu anterior a ridicat posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi circulat în Europa încă din septembrie 2019, dar – spun oamenii de știință –  asta nu înseamnă că virusul nu ar proveni din China.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
596 afisari

1 COMENTARIU

  1. Încet încet adevărul iese la iveala. Cine e prost sa creadă ca o potențială arma biologica a fost împachetat frumos de yankei și trimisa inamicului spre cercetare și cu finanțarea aferenta! Greseala chinezilor a fost ca au pus botul și după izbucnirea crizei sanitare nu au mai avut cum sa nege. De-asta s-au lăsat atât de evidente urmele finanțării cercetărilor din Wuhan. Miza „pandemiei” a fost ca Trump sa piardă alegerile iar economia mondiala sa fie blocata astfel ca statele sa se împrumute. Numai ca galbejitii nu au dormit și au strâns și ei ceva probe pe care le servesc acum cu picătura chinezeasca către Oculta americana. Atenție ca meciul se încinge și putem asista la răsturnări spectaculoase de situație.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger