AcasăCORONAVIRUSExperiment neașteptat în plină pandemie: Aglomerație la un concert organizat în spațiu...

Experiment neașteptat în plină pandemie: Aglomerație la un concert organizat în spațiu închis

Experiment neașteptat în plină pandemie: Aglomerație la un concert organizat în spațiu închis

Cercetători din orațul german Leipzig au realizat un experiment cu 1.500 de persoane care au participat sâmbătă la un concert organizat în spațiu închis.

Oamenii de știință au vrut să descopere cum se răspândește coronavirusul la un eveniment mare, la care participă multe persoane, dar și cum poate fi evitat acest lucru.

Cei care au participat la experiment și au mers la concertul lui Tim Bendzko au primit măști de protecție, gel de mâini fluorescent și dispozitive electronice – mici transmițătoare care monitorizează rata de contact și distanța dintre indivizi.

Experiment neașteptat în plină pandemie: Concert organizat în spațiu închis

Folosind datele colectate de aceste brățări electronice, oamenii de știință de la Universitatea Halle pot monitoriza numărul de „contacte critice” pe care l-a avut fiecare participant la un moment specific, în timp ce rezidurile lăsate de gelul de mâini fluorescent vor duce la identificarea locurilor cele mai atinse.

Cercetătorii speră că folosind aceste informații vor putea găsi modalități prin care evenimentele majore, inclusiv cele sportive, pot fi organizate din nou, însă în siguranță.

Profesorul Michael Gekle, decanul facultății de Medicină din cadrul universității și profesor de psihologie, a declarat pentru CNN că experimentul a fost realizat cu scopul de a instrui mai bine autoritățile în ceea ce privește evenimentele viitoare, cu precădere cele din toamnă și din iarnă.

Nu ne permitem un alt lockdown. Trebuie să colectăm informații acum pentru a putea face predicții valide. Nu există risc zero în eea ce privește viața. Vrem să le oferim autorităților un instrument pentru a decide în mod raționa dacă vor permite organizarea unui astfel de eveniment sau nu. Acest lucru înseamnă că au nevoie de un instrument care să prezică ce număr de persoane ar putea fi infectate în cadrul unui asemenea eveniment”, a explicat specialistul.

Cercetătorii i-au instruit pe participanți astfel încât să fie urmate 3 scenarii – unul în care este simulat un concert „pre-coronavirus”, unul în care este simulat un concert în timpul pandemiei, cu măsurile de siguranță speficie, și cel de-al treilea, cu mai puțini participanți.

Acești vor aduna toate informațiile, vor aplica un model matematic, vor evalua eficacitatea măsurilor de protecție și vor prezenta concluziile experimentului până la sfârșitul acestui an.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
160 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger