AcasăCORONAVIRUSExclusiv! Guvernul plusează. Reducere de 10% la un coș de cumpărături pe...

Exclusiv! Guvernul plusează. Reducere de 10% la un coș de cumpărături pe cap de vaccinat

Bonus cu cântec pentru vaccinați

Guvernul va acorda o reducere de 10% la un singur coș de cumpărături pe doza de vaccin, indiferent că este prima, a doua sau booster-ul. Condiția este ca aceste cumpărături să se facă la magazinele Kaufland, stimulându-se, astfel, și vânzările retailerului german. Problema este însă că voucherele pentru reduceri nu au ajuns încă în centrele de vaccinare, iar acestea sunt valabile pentru cei care se vaccinează până la data de 31 decembrie 2021. 

Ministerul Sănătății a trimis o adresă către toate direcțiile de sănătate publică din țară prin care anunță implementarea unei noi metode a stimula vaccinarea. Este vorba despre o colaborare cu retailerul german Kaufland, prin care se vor acorda vouchere cu reducere de 10% la cumpărăturile din aceste hipermarketuri. Până în acest moment nu se știe dacă suma rezultată din reducerea de 10% va fi suportată din bugetul Ministerului Sănătății sau din cel al companiei germane, dat fiind că informația a fost distribuită pe canale interne.

”Vă informăm că Societatea Kaufland România demarează o campanie susținută de Ministerul Sănătății în vederea promovării vaccinării împotriva Covid-19. Prin intermediul acestei campanii, persoanelor care se vaccinează în perioada 01-31.01.2021 li se oferă un voucher constând într-o reducere de 10% din valoarea totală a unui coș de cumpărături efectuate în oricare dintre magazinele Kaufland. Voucherele vor fi acordate persoanelor care se vaccinează în centrele de vaccinare din țară, indiferent dacă se vaccinează cu prima, a doua sau a treia doză. Voucherele vor fi recepționate de către centrele de vaccinare în baza unui proces verbal de predare/primire, fiind acordate persoanelor vaccinate odată cu certificatul care face dovada vaccinării. Voucherele rămase nedistribuite vor fi ridicate de către reprezentanții Kaufland, în baza unui proces verbal de predare/primire, începând cu 1.02. 2022”, se arată în adresa Ministerului Sănătății.

Nebuloasă totală

Din documentul intern al Ministerului Sănătății, trimis către direcțiile de sănătate publică în data de 28 decembrie 2021, reiese că termenul limită de primire a voucherelor cu reducere de 10% la cumpărături este de 31 decembrie 2021. Asta înseamnă că stimularea vaccinării se va face doar pentru trei zile, dar nici aceste trei zile nu intră la stimulare, având în vedere că voucherele nu au ajuns nici până acum la centrele de vaccinare. Interesant este însă că voucherul poate fi acordat tuturor celor care s-au vaccinat în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2021, adică celor aproape 8 milioane de români. Iar asta înseamnă că se va aplica retroactiv și nu are nicio legătură cu stimularea vaccinării. Pentru că nu a existat o comunicare oficială pentru această campanie, putem presupune și faptul că cel care va suporta costurile acestor reduceri de 10% la cumpărăturile din Kaufland va fi chiar statul român, prin bugetul Ministerului Sănătății. Sau poate fi o politică de marketing agresivă a retailerului german, care se asigură, astfel, că 8 milioane de români vor face vânzări record în magazinele Kaufland.

250 milioane de lei, pentru ultimii vaccinați

Potrivit Ordinului ministrului Sănătății nr. 1.863, care a intrat în vigoare în 13 septembrie 2021, toate persoanele care s-au vaccinat începând cu această dată vor beneficia de de o alocație de hrană în valoare totală de 100 de lei, sub forma tichetelor de masă pe suport hârtie, respectiv 5 tichete în valoare de 20 lei fiecare. Până în prezent, Ministerul Sănătății a cheltuit 250 de milioane de lei pentru recompensarea celor 5,3 milioane de vaccinați, la care se adaugă 12,6 milioane de lei acordați câștigătorilor de la loteriile vaccinării, organizate săptămânal.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.