AcasăCORONAVIRUSExclusiv. Când va declara OMS sfârșitul pandemiei

Exclusiv. Când va declara OMS sfârșitul pandemiei

OMS va decreta încheierea pandemiei după următorul sezon rece

Chiar dacă pandemia Covid este foarte aproape de a se încheia, Organizația Mondială a Sănătății nu se va grăbi să declare oficial sfârșitul acesteia. Cel mai probabil, OMS va aștepta toamna acestui an, pentru a vedea dacă, în sezonul rece, va exista o creștere a numărului de cazuri, ne spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Organizația Mondială a Sănătății va încerca să prelungească la maximum perioada pandemiei, chiar dacă restricțiile vor dispărea, în foarte scurt timp, din toate țările de pe glob. Deși valul 5 nu a pus probleme sistemelor de sănătate, OMS va mai aștepta încă un sezon rece pentru a declara, în mod oficial, sfârșitul pandemiei.

”Pandemia se încheie mai repede decât în scripte, pentru că OMS, datorită prudenței, va declara mai târziu sfârșitul acesteia. Și nu este vorba doar despre prudență, ci și de niște considerente de organizare, ca să poți să intervii în mai multe feluri. Pandemia se va declara încheiată atunci când peste tot, la nivelul mapamondului, se va ajunge să se înregistreze, nu neapărat cazuri izolate, dar oricum cazuri mai puține decât acum. Când n-o să mai vedem în nicio țară din Europa sau din altă parte număr ridicat de cazuri, atunci se va da semnalul. Probabil că se așteaptă toamna anului 2022, ca să se vadă dacă, pe fondul sezonului rece, vor mai exista creșteri ale infectărilor. Odată ce în toamnă nu se întâmplă nimic, foarte probabil că fie declarat sfârșitul pandemiei”, ne-a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Ultimele declarații ale OMS arată clar intenția de a lungi pandemia. Organizația a avertizat asupra unor creșteri ale cazurilor de infectări cauzate de războiul din Ucraina. Totodată, OMS a semnalat și o creștere foarte puternică a numărului de infectări în regiunea Pacificului de Vest. ”Această pandemie este departe de a se termina şi nu se va încheia nicăieri dacă nu se va încheia pretutindeni”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Omicron, aproape integral în România

Potrivit raportului INSP din săptămâna 7 martie 2022 – 13 martie 2022, din cele 324 de probe secvențiate, 324 au fost ale variantei Omicron și niciun deces provocat de aceasta. ”În momentul de față este absolut o raritate să mai găsim pe undeva varianta Delta, totul este Omicron. În spitale se simte acest lucru și tot valul 5 a fost cu forme ușoare. Prin screeningul pe care l-am făcut noi aici, la Institutul Matei Balș, am constatat că pacienții critici de la începutul valului 5 erau foarte mulți cu Delta. Oricum, formele grave au scăzut acum. În ce privește subvariantele Omicron, despre care se vorbește peste tot în lume, din toate acestea nu a putut nimeni demonstra că o subvariantă a Omicron este mai virulentă sau mai agresivă decât varianta originală a Omicron. Și noi avem în România varianta Omicron 2, dar au fost cazuri ușoare”, ne-a precizat directorul medical al Institutului Matei Balș, dr. Adrian Marinescu.

Simptomatologie ușoară și de scurtă durată

Analiza cazurilor din Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș a arătat că varianta Omicron produce o simptomatologie mult mai redusă ca intensitate și o perioada de boală mult mai scurtă, ne spun medicii. ”Există, totuși, și pacienți cu Omicron care au ajuns la terapie intensivă, dar într-un procent foarte mic, dar asta poate să existe și în gripă sau în cazul unei viroze banale, la un pacient vulnerabil, în vârstă și cu boli cronice. Eu am anticipat și am fost singurul din lumea medicală care a spus că Omicronul va pune capăt pandemiei, pentru că dă forme ușoare, bazându-mă pe medicină și pe logică. Acum avem puține cazuri, nu izolate, că nu putem vorbi despre cazuri izolate când se înregistrează câteva mii de cazuri, dar în terapie intensivă, unde sunt puține locuri, paturile sunt tot timpul ocupate”, ne-a mai spus dr. Adrian Marinescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.336 afisari

7 COMENTARII

  1. Pt criminalul de la oms nici pandemia nu mai e ca odata a schimbat el toate regulile la comanda nom sa aseze la cerere grand re set, re start si alte re dar nu au reusit decat sa se demaste ca marii criminali!!

  2. Unii zic ca pandemia a trecut, altii ca este linistea dinainte de furtuna. Apare deltacrom, urmeaza doza 4 pfizer zice sa ia toata lumea de urgenta, trebuie vaccinatii si copii care au scapat pana acum, iar americanii zic ca nici vorba sa fie gata ca sant mult mai multe vaccine de facut. Altii zic ca 9 din 10 care mor in anglia sant vaccinatii, australia da in epidemie de atac de inima, iar china in epidemie de leucemie. Daca nu este pandemie nici o problema, se injecteaza toti si apare si pandemia.

  3. Pun pariu ca, daca se incheie „razboiul” din Ucraina, Covidul renaste sau apare un alt virus „pandemic”.
    Big-Pharma mai are vaccinuri si antivirale pe stoc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger