AcasăCORONAVIRUSEvoluția pandemiei de coronavirus, mai gravă decât la începutul pandemiei de coronavirus....

Evoluția pandemiei de coronavirus, mai gravă decât la începutul pandemiei de coronavirus. Virgil Musta: „Am ajuns să o luăm de la capăt, într-o situaţie mult mai dificilă şi mai gravă”

Evoluția pandemiei de coronavirus, mai gravă decât la începutul pandemiei de coronavirus. Virgil Musta: „Am ajuns să o luăm de la capăt, într-o situaţie mult mai dificilă şi mai gravă”

Medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă și prezintă situația de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, unde locurile pentru pacienții COVID se reduc pe zi ce trece, în speranța că oamenii vor respecta măsurile de siguranță și restricțiile impuse de autorități.

Medicul infecționează anunță că la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara situația nu este una prea bună, mai ales în condițiile în care spitalul este plin și autoritățile medicale încearcă să găsească soluții astfel încât toții pacienții care sunt suspecți sau au forme ușoare să aibă posibilitatea de izolare în spital dacă își doresc acest lucru, fapt carese întâmplă din ce în ce mai mult.

Virgil Musta: „Lumea nu a vrut să mai respecte regulile şi un număr foarte mare de persoane s-au îmbolnăvit”

„Spitalul este plin. S-a mers prea repede pe relaxare, lumea nu a vrut să mai respecte regulile şi un număr foarte mare de persoane s-au îmbolnăvit. Suntem în situaţia în care Spitalul Victor Babeş este plin, au intrat în funcţiune spitalele-suport, Spitalul CFR este plin, Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal (n.r. transformată în secţie suport-COVID pentru suspecţi şi cazuri uşoare) este plină, a intrat în funcţiune şi secţia externă de infecţioase a Spitalului Militar pentru cazuri uşoare şi medii COVID”, anunță dr. Virgil Musta, membru al Comisiei Naţionale de Management Clinic şi Epidemiologic al COVID-19.

„Ne confruntăm cu o altă problemă”

„Ne confruntăm cu o altă problemă: dacă până acum, lumea (suspecţi, asimptomatici sau cazuri uşoare din valul post-relaxare, n.r.) spunea că vrea să plece acasă (pentru izolare, n.r.), acum este speriată de cei care fac boala şi nu mai vrea să plece acasă şi blochează spitalul. Legea ne cere că dacă astfel de pacienţi nu se pot izola acasă, spitalul trebuie să-i pună pe o zonă de izolare sau într-un spital-suport. De aceea, am încercat să ne organizăm în acest sens. Este o problemă, pentru că a crescut foarte mult numărul de pacienţi depistaţi şi al cazurilor grave. Terapia Intensivă este plină, am primit recent o unitate mobilă ATI şi au început de săptămâna trecută să fie internaţi pacienţi şi aici, dar în curând va fi plină şi aceasta. În primul val, nu am avut şi cazuri de izolare, spitalul fiind doar pentru cazurile COVID confirmate”, mai explică specialistul.

Medicul infecționist: „Lumea nu a înţeles că suntem şi noi oameni”

„Sunt şi semne de epuizare. Noi am considerat că anumiţi medici trebuie să intre în scurte concedii, pentru că altfel ne vom epuiza. Din păcate, lumea nu a înţeles că suntem şi noi oameni şi că avem şi noi nevoie de câteva zile de odihnă pe care tot mai puţini putem să le luăm. Am vindecat pacienţii (în primul val n.red.), iar acum o luăm de la capăt. Din punct de vedere psihologic, nu este prea bine pentru noi, pentru că am depus eforturi şi am văzut că la un moment dat toate eforturile erau ale comunităţii, care a făcut un sacrificiu, iar datorită unora care acum, intenţionat sau nu, nu vor să respecte recomandările, am ajuns să o luăm de la capăt, într-o situaţie mult mai dificilă şi mai gravă decât am fost la începutul pandemiei”, mărturiseşte dr. Virgil Musta.

În prezent, din cauza numărului mare de infectări cu SARS-CoV-2, a crescut numărul celor care au forme medii şi severe, care necesită oxigen şi care chiar necesită internarea. De asemenea, „vârsta infectaţilor începe să scadă, pentru că sunt cei care nu respectă regula şi care îi îmbolnăvesc şi pe alţii. Bătrânii vin cu forme grave”, menţionează dr. Musta.

Explozia cazurilor de COVID-19, cauzată și de „vidul legislativ”

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu precizează că la explozia cazurilor de coronavirus a contribuit nu atât de mult relaxarea precoce, cât „vidul legislativ, care a dus la scăderea armelor cu care putem lupta cu această boală, anumite hotărâri legislative care au dus la o anumită concepţie a populaţiei, propagarea în spaţiul public a unor mesaje vădit false sau care să înşele publicul, care i-a dus pe oameni să nu ia tratamentul, să plece din spital, să refuze internarea, iar acei cetăţeni care erau pozitivi, simptomatici sau asimptomatici au dus la o transmitere comunitară pronunţată”, potrivit agerpres.ro.

Medicii abia mai fac față: „Riscăm ca toată munca şi tot sacrificiul nostru de până acum să fie anihilat din cauza unor mesaje aruncate iresponsabil în spaţiul public”

„Am încercat să dăm personalului cât de mult am putut din zilele de concediu, dar cu rugămintea de a nu pleca din localitate, pentru că am văzut că situaţia se înrăutăţeşte. Nu este nici normal şi nici uşor pentru ei, întrucât sunt permanent la dispoziţia spitalului. Au lucrat (n.r. în primul val) în ture de câte patru ore, dar era inconfortabil să porţi echipamentul, mai ales că folosirea aerului condiţionat este restricţionată, pentru că nu se ştie, la nivel mondial, capacitatea completă de transmitere a virusului. Purtarea îndelungată a măştilor poate duce la hipoxia personalului, purtarea echipamentului complet, de la intrarea până la ieşirea din tură, lasă urme vizibile pe corp, majoritatea dintre noi am ajuns să avem dermatite de contact. Nimeni nu se plânge, nu vrem compasiunea nimănui, am depus un jurământ, dar suntem oameni şi cerem respectarea dreptului la viaţă şi la informare pentru pacienţi, în primul rând, pentru că riscăm ca toată munca şi tot sacrificiul nostru de până acum să fie anihilat din cauza unor mesaje aruncate iresponsabil în spaţiul public”, mai explică medicul infecționist.

 

author avatar
Alexandru Tîrcavu
112 afisari

1 COMENTARIU

  1. musta ,pusta,arahat,rafilla,tataru medici de mina a neșpea! Singurul medic,doctor român adevarat este ASTĂRĂSTOAIE ! Care a zis ca virusul pina nu trece prin 40-60% din populatia țării -oricare ar fi țara!-nu dispare. Ce a facut SUEDIA,ELVETIA,OLANDA,GERMANIA trebuia sa facem și noi România!Așa ca toate măsurile de lockdown/arest la domiciliu,lipsirea de libertate a cetațenilor români cu complicitatea PSDului aripa ciolacu,stanescu,olgpuța vasilescu,firea,fifor, corlățeaniăla de -îl avertizau telefonic pe senatorul PNL cu coniacu,fost la DDTV,că e in direct la a3tv.În loc să-l lase să se faca de rîs! Ei încercau să-l protejeze!? Ce cauta ăștia-n PSD??johannes,orban PNLu a facut ce-a vrut in România ca ceaușescu,cu complicitatea PSDului! Cine garanteaza românilor ca PSDu nu va face ce li se ordona de catre johannes înca 4 ani de acum incolo??

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger