AcasăCORONAVIRUSEuroparlamentarul Maria Grapini: ”Mă tem că ajungem în dictatură!”

Europarlamentarul Maria Grapini: ”Mă tem că ajungem în dictatură!”

Maria Grapini: ”Situația este de neacceptat într-o Uniune Europeană care dorește respectarea drepturilor omului”

Să îți aperi un drept doar prin presiunea străzii nu mai înseamnă democrație, susține europarlamentarul Maria Grapini, care și-a exprimat temerea că se va ajunge la dictatură. Aceasta a cerut Comisiei Europene să pună capăt abuzurilor din statele membre care vor să impună, prin diverse metode, obligativitatea vaccinării.

Tot mai multe state europene anunță restricții și interdicții pentru persoanele nevaccinate, forțând, astfel, populația să se imunizeze. Mai mult, unele țări au anunțat deja că, din septembrie, vor introduce vaccinarea obligatorie pentru mai multe categorii socio-profesionale. Europarlamentarul Maria Grapini arată că ceea ce se întâmplă acum în Uniunea Europeană nu mai este democrație și că ne îndreptăm spre dictatură. ”Nici măcar acel nenorocit de Regulament european, pe care eu nu l-am votat, nu prevede obligativitatea vaccinării, dă alternative. Ieri am fost la cabinet la Timișoara, la audiențe, și a venit o doamnă, mama unui student din Cluj, pe care l-au anunțat că, dacă nu se va vaccina, va fi obligat să se testeze la 5 zile pe banii lui. Ar fi trebuit ca aceste teste să fie asigurate gratuit, pentru medici, asistenți, profesori și studenți. Nu putem să băgăm bani pentru vaccinarea din șase în șase luni. Am ajuns prea departe. În Franța protestele sunt masive. Eu cred că vor da înapoi până la urmă, pentru că s-a ajuns absolut aiurea, după atâția ani cu democrațiile alea cu care se laudă ei, să îți aperi un drept doar cu presiunea străzii. Asta deja nu mai e democrație, mă tem că ajungem în dictatură”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini. Aceasta și-a exprimat indignarea și față de autoritățile române, care vor să vaccineze copiii din septembrie, deși nu sunt date științifice suficiente în acest sens.

Paragraful care schimbă totul

Regulamentul european care interzice obligativitatea vaccinării sau constrângerea pentru vaccinare are, totuși, un paragraf care schimbă totul, ne spune europarlamentarul Maria Grapini, care susține că acesta este și motivul pentru care nu l-a votat. ”Există un paragraf în care scrie că statele membre pot lua măsuri suplimentare față de ceea ce prevede regulamentul. Deci s-a lăsat o portiță, deși un regulament, spre deosebire de o directivă europeană, nu trebuie să lase portițe, pentru că, prin definiție, este obligatoriu literă cu literă. Însă ei au lăsat acel paragraf și teama mea a fost de atunci că se va ajunge la astfel de lucruri. Îmi scriu foarte mulți români care lucrează în Franța, Italia, Spania și chiar în Elveția că, din septembrie, trebuie să se vaccineze obligatoriu dacă vin la locul de muncă. Deocamdată, însă, nu avem obligativitatea vaccinării în niciun stat membru al UE”, ne-a precizat Maria Grapini. Europarlamentarul ne mai spune că a primit o sesizare din Constanța referitoare la faptul că laboratoarele și clinicile refuză să mai facă teste pentru anticorpi persoanelor nevaccinate, pentru că așa au primit dispoziție.  ”În Regulamentul care s-a votat exista o a treia posibilitate, pe lângă vaccinare și testare, aceea de a dovedi că ai anticorpi în perioada de 180 de zile după infectare. Dacă ei introduc testele de anticorpi direct la vaccinați anulează, de fapt, ceea ce scrie în Regulament și o mare parte a populației rămâne fără această opțiune”, a mai afirmat europarlamentarul Maria Grapini.

Comisia Europeană, somată să stopeze abuzurile

Comsia Europeană trebuie să ia măsuri pentru stoparea numeroaselor abuzuri la adresa persoanelor care refuză să se vaccineze, susține europarlamentarul Maria Grapini, care a cerut un răspuns concret al CE pentru rezolvarea acestei stuații. ”Funcționarea statului de drept înseamnă și respectarea drepturilor cetățenilor, ori forțarea și, implicit, obligarea cetățenilor, chiar și indirectă, prin constrângere, să se vaccineze înseamnă încălcarea dreptului cetățeanului de a decide asupra corpului său”, a precizat Maria Grapini în scrisoarea adresată Comisiei Europene.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.