AcasăCORONAVIRUSEuropa vaccinurilor irosite

Europa vaccinurilor irosite

Numărul dozelor neutilizate rămâne adesea tabu, iar autoritățile preferă să acorde un procent mai degrabă decât o valoare absolută. Dozele de vaccinuri Covid s-au pierdut într-adevăr în Europa, dar în “proporții acceptabile” în ceea ce privește standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. Nu ține loc de consolare, mai bine era ca prețioasele seruri să ajungă în brațele oamenilor, nu la coșul de gunoi.

La sfârșitul lunii martie, ministrul francez pentru industrie, Agnes Pannier-Runacher, a dezvăluit că “mai puțin de 1% din doze” s-au pierdut în Franța, adică 110.000 de doze. În Germania, informațiile sunt confidențiale în multe landuri, potrivit AFP. Farmacologul Fritz Sorgel a estimat  că 200.000 de doze au fost irosite inutil în țara sa,  un potențial ratat de 100.000 de persoane vaccinate. “Este o palmă în fața celor care au nevoie de vaccin la locul de muncă sau din cauza vârstei lor”, a avertizat el în Frankfurter Rundschau. Bavaria este una dintre puținele regiuni transparente: circa un milion de doze au devenit inutilizabile datorită procedurilor greșite de transport la temperatură scăzută. Și în Polonia, Ministerul Sănătății a preferat să-și facă publice datele: 7.600 de doze au fost aruncate în primul trimestru (5.224 Pfizer, 2.087 AstraZeneca, 338 Moderna) În Belgia,cercetătorii de la Universitatea din Anvers au calculat că este posibil să se limiteze numărul de incidente prin crearea unui singur „hub” centralizat în care vaccinurile să fie dezghețate, diluate și ambalate. Nivelul pierderii vaccinurilor Pfizer ar scădea astfel de la 4% la 2%, reducând numărul de manipulări și, prin urmare, al posibilelor erori. Suficient pentru a economisi mii de doze din acest vaccin ale căror condiții de păstrare (- 70 ° C) sunt uneori dificil de respectat. Potrivit OMS, în țările europene pierderea acceptabilă ar fi de 5% pentru un flacon cu doză unică, 10% pentru un flacon între două și cinci doze și chiar 50% pentru un flacon de 20 de doze. Lucrătorii din domeniul sănătății se pot afla uneori într-o dilemă dificilă, deoarece vaccinurile necesită condiții speciale de depozitare și, în unele cazuri, în special în regiuni mici sau îndepărtate, nu pot fi îndeplinite criteriile stricte stabilite de guverne. La aceasta se adaugă problema pacienților care nu se prezintă la programări, fie pentru că nu pot călători, fie pentru că, la fel ca susținătorii mișcării anti-vaccinare, resping imunizarea.

Milioane de doze aruncate prin lume

La începutul lunii aprilie, New York Times a dezvăluit că 15 milioane de doze din vaccinul Johnson & Johnson au fost irosite din cauza unei erori umane la o fabrică americană din Baltimore. În Japonia, ministrul sănătății, Norihisa Tamura, a recunoscut în februarie că milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNtech (potențial 24 de milioane) vor fi aruncate din cauza lipsei seringilor adecvate.Furtunile de iarnă din Texas au dus la pierderea a 9.229 de doze, din care 3.123 irosite din cauza întreruperilor de curent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
324 afisari

1 COMENTARIU

  1. Europa cretinilor din care cu cinste faceti parte o droaie de lingatori de clante care aveti tupeul sa va autointitulati jurnalisti.Milogii dracului,la munca putorilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger