AcasăCORONAVIRUSEuropa va fi lovită de un nou val Covid

Europa va fi lovită de un nou val Covid

Numărul de noi infecții legate de coronavirus este în creștere în Europa după zece săptămâni consecutive de declin, a avertizat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care consideră inevitabilă  apariția unui nou val epidemic.

„Va exista un nou val pandemic în regiunea europeană, cu excepţia cazului în care vom rămâne disciplinaţi”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.

Noile cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2 au crescut cu 10% săptămâna trecută din cauza mai multor factori precum reluarea călătoriilor, fotbalul european, adunările de oameni și relaxarea unor restricții sociale.

„Această evoluţie se înscrie în contextul unei situaţii care evoluează rapid, unei noi variante îngrijorătoare – varianta Delta – şi se produce într-o regiune în care, în pofida eforturilor considerabile ale statelor membre, milioane de persoane nu sunt încă vaccinate”, a precizat Kluge.

Săptămâna trecută, specialiştii de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) au estimat că varianta Delta a noului coronavirus, deosebit de contagioasă, ar urma să reprezinte 90% din totalul cazurilor noi din Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii august.

Această variantă, detectată iniţial în India, este cu 40%-60% mai transmisibilă decât varianta Alfa, subliniază OMS Europa.

Potrivit acestei organizaţii, regiunea Europa „nu va fi complet vaccinată (63% dintre rezidenţi aşteaptă încă prima doză de vaccin) în august şi va fi în continuare lipsită în majoritatea sa de restricţii, odată cu intensificarea călătoriilor şi creşterea numărului de persoane care participă la adunări publice”

Varianta Delta lovește din plin sezonul turistic

În ciuda intrării în vigoare, joi, a permisului sanitar european standardizat, prezența turiștilor este așteptată să rămână cu mult sub nivelul obișnuit în cele mai populare destinații europene, amenințând reluarea unui sector devastat de pandemie în 2020.

„Recuperarea turismului în Portugalia se oprește”, a spus Raul Martins, care conduce asociația hotelieră portugheză AHP. Cu puține excepții, țările din sudul Europei se confruntă cu aceeași amenințare. O prezență puțin mai bună a turiștilor decât în vara anului trecut, dar atingând doar jumătate din nivelul pre-pandemic.

În Grecia, unde turismul contribuie cu 20% la PIB, banca centrală și-a revizuit în scădere în această săptămână prognoza pentru încasările din turism: acum se așteaptă ca acestea să reprezinte anul acesta doar 40% din suma lor în 2019 (un an record cu 33 de milioane vizitatori), față de 50% preconizat anterior.

Spania, puțin mai optimistă, și-a ridicat prognoza pentru participarea turiștilor de vară și așteaptă acum 45 de milioane de vizitatori (sau aproximativ 54% din nivelul din 2019), față de 42 de milioane în prognoza de acum o lună.

author avatar
Radu Jacotă Redactor