Guvernele din întreaga Europă au adoptat, marți, noi restricții într-un efort de a limita răspândirea coronavirusului, pe măsură ce continentul a înregistrat cel mai mare număr săptămânal de noi infecții de la începutul pandemiei.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că s-au raportat peste 700.000 de cazuri noi de COVID-19 săptămâna trecută în Europa, cu 34% mai mult față de săptămâna precedentă, Marea Britanie, Franța, Rusia și Spania reprezentând mai mult de jumătate din noile infecții înregistrate pe continent.
Cu toate acestea, OMS a subliniat că reîntoarcerea la perioada de izolare totală, pe care o preconizează deja unele ţări din Europa, trebuie să fie „ultima soluţie” în actuala luptă împotriva pandemiei de coronavirus, scrie agenția de presă AP.
„Restricţiile mari de mişcare care ţin multă lume în casă şi limitează multora posibilitatea de a merge la lucru şi a socializa trebuie să fie ultima soluţie atunci când vine vorba de prevenirea COVID-19 şi evitarea saturării sistemelor sanitare”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.
El a precizat că acest tip de măsuri „nu sunt sustenabile, ţinând cont de impactul social şi economic mare”. Jasarevic a insistat că „nu este vorba de a alege între a lăsa virusul liber sau a închide societăţile noastre şi a subliniat că există mai multe mijloace pentru a combate pandemia care includ igiena mâinilor, distanţarea fizică, utilizarea măştilor sanitare şi urmărirea cazurilor şi a contactelor de către reţelele sanitare”.
Guvernele doresc să evite un lockdown
Numărul de cazuri în creștere din Europa este parțial rezultatul mai multor teste, dar agenția ONU pentru sănătate a menționat că decesele au crescut și cu 16% în regiune săptămâna trecută comparativ cu săptămâna precedentă. Medicii avertizează, de asemenea, că, deși multe cazuri noi afectează în prezent persoanele mai tinere, care tind să aibă simptome mai ușoare, vârsta medie ar putea crește din nou.
Premierul italian Giuseppe Conte a ordonat interzicerea jocurilor sportive și petrecerile în spații închise. De asemenea, sunt descurajate adunările private din case cu mai mult de șase persoane care nu locuiesc împreună. La fel ca alte țări europene, Italia pune stop și vieții de noapte, barurile și restaurantele trebuind să închidă la miezul nopții.
Italia a introdus și obligativitatea purtării măștilor în aer liber, o cerință aflată deja în vigoare în Spania, Turcia, India și alte țări asiatice. În altă parte a Europei, astfel de măsuri sunt în vigoare în orașe precum Paris, Bruxelles și Pristina, Kosovo și în mai multe orașe germane.
Chiar dacă numărul infecțiilor crește, guvernele doresc să evite un lockdown deoarece ar cauza pagube economice uriașe și o creștere a ratei șomajului. Guvernele europene s-au bazat în schimb pe un pachet de restricții regionale care uneori au provocat confuzie și frustrare în rândul celor afectați.