AcasăCORONAVIRUSEuropa, cu sufletul la gură! Agenţia Europeană pentru Medicamente a dat verdictul...

Europa, cu sufletul la gură! Agenţia Europeană pentru Medicamente a dat verdictul în privința vaccinului AstraZeneca

AstrazenecaEuropa, cu sufletul la gură! Agenţia Europeană pentru Medicamente a dat verdictul în privința vaccinului AstraZeneca

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Apariția cheagurilor de sânge poate fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare, transmite Reuters. Agenţia Europeană pentru Medicamente a respins, marți, afirmațiile unui oficial EMA care spunea că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și tromboze.

Dar iată că după numai o zi, EMA admite oficial legătura dintre vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Oxford şi chegurile de sânge, ca „efect secundar posibil”. „Pe ansamblu, beneficiile AstraZeneca în imunizarea anti-COVID depăşesc riscurile, iar AstraZeneca s-a dovedit un vaccin eficace în cel mai înalt grad”, a spus şefa EMA, Emer Cooke, la începutul conferinţei de presă.

Trombozele ivite după vaccinarea cu AstraZeneca

Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad hoc. EMA reamintește profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

Până acum, majoritatea cazurilor au fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul celor două săptămâni ulterioare vaccinării. Pe baza dovezilor științifice disponibile, nu au fost confirmați, încă, factori de risc specific.

EMA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice. EMA notează, de asemenea, că probabilitatea apariției acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă simptome:

  • Dificultăți de respirare
  • Durere în piept
  • Umflarea picioarelor
  • Dureri abdominale persistente
  • Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii
  • Pete mici sub piele la locul injecției
author avatar
Andrei Ștefan
587 afisari

3 COMENTARII

  1. Pai eu asta am zis primu acum 3 saptamani cand murea ofiteri italieni si mosi norvegieni. E mare descoperirea Gheorghita se va speria…

  2. Concluzie: dau reactii adverse dar vom fi informati atunci cand ne vaccinam si ne asumam singuri riscul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger