Cauta

Estonia, în prima linie a „pașaportului Covid”

Țara baltică cooperează cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a dezvolta paşapoarte vaccinale digitale – cod QR inclus – care ar putea fi recunoscute în întreaga lume.

Problema este dacă autoritățile care  verifică un astfel de certificat pot „avea încredere în sursa documentului”, subliniază Marten Kaevats, consilier al guvernului eston pentru domenii tehnologice. „Soluţia ar trebui să funcţioneze atât în Eritreea, cât şi în Singapore”, a precizat el.

Card galben și cu cip

Un acord încheiat între OMS şi Estonia constă în dezvoltarea unui „card galben cu senzor” – o versiune digitală a unui sistem deja existent de documente tipărite ce asigură dovada vaccinării împotriva febrei galbene. Proiectul este una dintre numeroasele inițiative de pașapoarte digitale pentru vaccinuri lansate în întreaga lume, care toate ridică întrebări urgente cu privire la viața privată și datele personale. OMS este, de asemenea, precaută și nu recomandă pașapoartele de vaccinare pentru călătorii în acest moment, nefiind considerate drept o  garanție suficientă de protecție împotriva transmiterii virusului. Cu toate acestea, certificatele digitale deschid o perspectivă atractivă, în special pentru industriile afectate pandemie, cum ar fi companiile aeriene. Emirates și Etihad au anunțat teste pe o aplicație pentru a verifica vaccinările înainte de îmbarcare.

Cum rămâne cu viața privată și drepturile omului?

Guardtime, o companie estoniană care lucrează în domeniul certificatelor digitale Covid-19, colaborează deja cu Islanda, Ungaria şi Lituania, dar şi cu AstraZeneca, grupul farmaceutic care fabrică unul dintre vaccinurile aprobate împotriva noului coronavirus, notează Le Point. Compania a asigurat că foloseşte tehnologia blockchain pentru a proteja datele private ale utilizatorilor. Cu toate acestea, Ana Beduschi, profesoară de drept la Universitatea Exeter din Marea Britanie, consideră că iniţiativele de acest tip ridică în continuare „întrebări esenţiale despre protecţia datelor şi a vieţii private și riscă să creeze o nouă diferenţiere între oameni, în funcţie de starea lor de sănătate”.

Ultimele stiri

  • Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”
  • „Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Atenționarea meteo vizează 16 județe – HARTĂ/Cum va fi vremea în București
  •  Admiterea la liceu 2025. A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a/Ce urmează pentru elevi
  • Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni/Ce a pățit șoferul de taxi – FOTO
  • Ce spune Grindeanu despre relaţia cu Bolojan: „Eu cred că oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni” – VIDEO
  • Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”
  • Dezvăluiri de culise în privința măsurilor fiscale. Grindeanu: Pîslaru a mers la Bruxelles și a venit de acolo cu un to-do list – VIDEO
  • Comunicat de presă KABE BOYS SRL
  • Comunicat de presă Ravlux Proiect SRL
  • Exit mobile version