AcasăCORONAVIRUSEste sau nu motiv de îngrijorare mutația variantei Delta? Oamenii de știință...

Este sau nu motiv de îngrijorare mutația variantei Delta? Oamenii de știință vin cu precizări importante

O subvariantă recent descoperită a tulpinii Delta reprezintă acum 10% din cazurile noi din Regatul Unit – dar oamenii de știință au spus că nu există niciun motiv de panică.

Cunoscută sub numele de AY.4.2, noua variantă stârnește îngrijorări că ar putea fi cu aproximativ 10% mai transmisibilă decât tulpina inițială Delta, dar până în prezent nu există dovezi suficiente pentru a demonstra acest lucru.

Subvarianta – despre care se crede că a apărut în Marea Britanie în timpul verii – are două mutații suplimentare care îi afectează proteina spike, o parte a structurii virusului folosită pentru a se infiltra în celule. Întrebările încă planează asupra modului exact sau dacă aceste mutații vor afecta cât de repede se răspândesc.

Varianta Delta se poate răspândi şi în populaţia vaccinată

În ultimele 28 de zile, AY.4.2 a reprezentat aproximativ 10% din cazurile noi de Covid-19 din Marea Britanie, potrivit CNBC. Aceasta o face a treia cea mai dominantă versiune a Covid-19 din Marea Britanie în ultimele patru săptămâni după tulpina inițială delta și o altă dintre așa-numitele sale sublinii.

În ciuda creșterii sale, specialiștii de sănătate publică din Anglia au subliniat că până acum, AY.4.2 nu pare să provoace boli mai severe sau să facă vaccinurile existente mai puțin eficiente. Și potrivit biologilor de la Universitatea Northumbria din Anglia, mutația nu a reușit să se instaleze în mai multe țări europene.

Importanța vaccinării

David Matthews, profesor de virusologie la Universitatea din Bristol, a declarat pentru CNBC că, deși vaccinările cu doze booster și vaccinarea copiilor ar putea ajuta la încetinirea unei versiuni potențial mai rapide a virusului, autoritățile trebuie să se concentreze asupra asupra adulților care refuză să se vaccineze.

„Toată lumea, vaccinată sau nu, va lua acest virus într-o zi”, a avertizat Matthews. „Așa că există o singură întrebare pe care să ți-o pui: vrei să întâlnești acest virus cu sistemul tău imunitar antrenat sau neantrenat pentru luptă?”

El a adăugat: „Ceea ce face varianta delta și ceea ce va face AY.4.2 este să găsească pur și simplu oamenii care nu sunt vaccinați mai repede. Deci, dacă nu sunteți vaccinat, perioada de timp până când acest virus vă va găsi este scurtată de fiecare dată.”

author avatar
Andreea Vlad
205 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri