AcasăCORONAVIRUSEșecul strategiei zero Covid în Asia-Pacific

Eșecul strategiei zero Covid în Asia-Pacific

În primăvara anului 2020, Europa, copleșită și dezarmată, s-a trezit epicentrul pandemiei Covid-19, dar Asia a oferit un contraexemplu spectaculos. 

Dincolo de China, a cărei gestionare autoritară a crizei de sănătate nu a putut fi imitată în Occident, democrațiile asiatice au reușit să controleze rapid circulația virusului. La mai bine de un an de atunci, situația este foarte diferită.

Dacă pandemia scade drastic în Europa și America de Nord, tocmai a trecut printr-un focar devastator în India și mai multe țări din Asia de Sud-Est se confruntă cu o revenire epidemică, chiar și cele care, precum Taiwan sau Singapore, păreau complet în afara pericolelor.

Ieșirea din criză și revenirea la funcționarea normală a statelor, societăților și economiilor depind în mare măsură de rata de vaccinare. Cu toate acestea,  regiunea Asia-Pacific se află mult în urma Europei și Americii de Nord, iar principalul motiv este că asiaticii nu consideră util să se vaccineze.

Condamnate la blocare

Mai multe guverne au neglijat să comande dozele la timp și acum trebuie să aștepte livrările prin mecanismul Covax sponsorizat de ONU. India a trebuit să nu mai exporte producția pentru a face față propriei crize.

China produce vaccinuri, dar le rezervă pe jumătate pentru export, ca parte a diplomației sale de vaccinare.

Această disparitate întârzie revenirea la un nivel normal de circulație a oamenilor între țări și, în același timp, încetinește reluarea activității economice, notează Le Monde. Confruntate cu amenințarea constantă a noilor variante, precum cea care a apărut în India, țările eliberate de pandemie, dar fără o strategie eficientă de vaccinare, sunt condamnate să-și prelungească închiderea.

Australia,victima propriului succes

Australia oferă un exemplu viu al acestui paradox, care arată limitele strategiei zero Covid.

Profitând de situația insulară, a închis foarte devreme frontierele și a impus o politică draconică de carantină, precum și un sistem de blocări localizate  imediat ce au apărut noi cazuri.

Această politică, care este susținută pe larg de opinia publică, s-a dovedit a fi extrem de eficientă, cu o rată de contaminare aproape de zero și o populație care duce o viață aproape normală.

Reversul medaliei este că, pentru a preveni sosirea de noi mutații Covid, țara trebuie să rămână închisă.

Canberra tocmai a anunțat că frontierele australiene vor rămâne închise până la mijlocul anului 2022: vor fi doi ani de izolare forțată, cu tot impactul pe care aceste măsuri îl pot avea asupra societății și economiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
318 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger