AcasăCORONAVIRUSEMA, undă verde pentru pastila anti-COVID produsă de Merck. Ce contraindicații are...

EMA, undă verde pentru pastila anti-COVID produsă de Merck. Ce contraindicații are pilula

merckEMA, undă verde pentru pastila anti-COVID produsă de Merck. Ce contraindicații are pilula

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că utilizarea în regim de urgenţă în Uniunea Europeană a pastilei anti-COVID-19 produsă de Merck a fost aprobată. Tratamentul nu are încă autorizaţie completă.

Medicamentul nu este în prezent autorizat în UE, dar poate fi utilizat pentru a trata adulţii cu COVID-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, a anunțat vineri, într-un comunicat de presă, EMA.

Pilula poartă numele de Lagevrio, dar mai este cunoscută și ca molnupiravir sau MK 4482.

Aceste recomandări au fost emise pentru a le da posibilitatea țărilor din Uniunea Europeană să poată decide individual să utilizeze pastila anti-COVID produsă de Merck, a subliniat Agenția Europeană pentru Medicamente.

“EMA a emis acest aviz pentru a sprijini autorităţile naţionale care pot decide cu privire la o posibilă utilizare timpurie a medicamentului înainte de acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă, de exemplu în situaţii de urgenţă”, luând în considerare “ratele în creştere ale infectărilor şi deceselor provocate de COVID-19 în cadrul UE”, a precizat autoritatea europeană de reglementare într-un comunicat.

Cine o poate utiliza și cine nu

Organismul a mai transmis că pilula nu ar trebui utilizată de femeile însărcinate sau de cele care pot rămâne însărcinate și nu utilizează metode contraceptive eficiente.

Femeile care pot rămâne însărcinate trebuie să utilizeze metode contraceptive eficiente în timpul tratamentului și timp de 4 zile după ultima doză de Lagevrio. Alăptarea trebuie întreruptă în timpul tratamentului și timp de 4 zile după tratament. Aceste recomandări sunt emise deoarece studiile de laborator la animale au arătat că dozele mari de Lagevrio pot afecta creșterea și dezvoltarea fătului.

author avatar
Andreea Vlad