Cauta

Efectele pandemiei: piața muncii se îndreaptă spre virtualizare globalizată

Munca la distanta a devenit noua norma in timpul crizei sanitare  iar companiile sunt seduse de ideea unei forţe de muncă virtuală globalizată.

Aproape 40% din forţa de muncă din Europa a muncit de la distanţă în perioada carantinei din al doilea trimestru al anului 2020, potrivit unui studiu Coface.

“Surprinse de productivitatea forţei de muncă, companiile sunt din ce în ce mai atrase de ideea unei forţe de muncă virtuală globalizată. În SUA, ponderea organizaţiilor care doresc să angajeze personal de la distanţă cu normă întreagă cu sediul în străinătate a crescut la 36%, în creştere de la 12% înainte de pandemie”, se arată în raport.

Numărul total de locuri de muncă realizate de la distanţă în economiile cu venituri ridicate este de aproximativ 160 de milioane, în timp ce numărul forţei de muncă potenţială de la distanţă din economiile cu venituri mici şi medii este de aproximativ 330 de milioane.

Cu cât o economie se bazează mai mult pe activităţi de servicii bazate pe cunoştinţe aprofundate, cu atât forţa sa de muncă poate lucra mai mult de la distanţă.

Într-un sondaj realizat în luna octombrie 2020 pe muncitori americani, 62% dintre respondenţii cu studii superioare au declarat că munca lor ar putea fi realizată de la distanţă.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, doar 13% din locurile de muncă din ţările emergente pot fi realizate de la distanţă, comparativ cu 27% în ţările bogate.

Totuşi, acest lucru nu înseamnă că toate locurile de muncă pot fi relocate. Multe sarcini necesită prezenţă parţială fizică, contact personal cu clienţii sau o bună înţelegere a culturii locale.

“Ţări precum India, Indonezia sau Brazilia au un număr mare de angajaţi potenţiali de la distanţă şi costuri foarte mici ale forţei de muncă. Alte state, cum ar fi Polonia, oferă un climat de afaceri excelent şi o infrastructură digitală robustă”, subliniază autorii studiului.

În timp ce China şi Rusia ar fi, în teorie, destinaţii virtuale ideale de relocare, tensiunile geopolitice în creştere şi problemele de securitate cibernetică cu Occidentul ar reprezenta obstacole semnificative.

Ultimele stiri

  • Situație halucinantă la casele de pensii. Tăierea sporurilor coboară veniturile sub salariul minim
  • Japonezii îi răspund lui Trump: orezul american are un gust oribil
  • Resveratrolul: băutura „miraculoasă” pentru inimă și creier?
  • Europa se uită la cursa spațială nordică pentru a reduce dependența de SUA
  • Cea mai puternică bancă centrală din lume, subminată de cel mai puternic om din lume?
  • Pericolele retragerii trupelor americane din Europa
  • Occidentul și BRICS: o lume bipolară geopolic, dar multipolară financiar
  • Câți lei se plimbă pe străzi în orașele din Africa și câți urși în România? 
  • Regizorul Tudor Giurgiu, indignat de condițiile din Aeroportul Otopeni: „E mizerie, îngălare. Oribil”
  • CFR Călători: un jaf pe șine care costă nervi și respect
  • Exit mobile version