AcasăCORONAVIRUSEfectele pandemiei: piața muncii se îndreaptă spre virtualizare globalizată

Efectele pandemiei: piața muncii se îndreaptă spre virtualizare globalizată

Munca la distanta a devenit noua norma in timpul crizei sanitare  iar companiile sunt seduse de ideea unei forţe de muncă virtuală globalizată.

Aproape 40% din forţa de muncă din Europa a muncit de la distanţă în perioada carantinei din al doilea trimestru al anului 2020, potrivit unui studiu Coface.

“Surprinse de productivitatea forţei de muncă, companiile sunt din ce în ce mai atrase de ideea unei forţe de muncă virtuală globalizată. În SUA, ponderea organizaţiilor care doresc să angajeze personal de la distanţă cu normă întreagă cu sediul în străinătate a crescut la 36%, în creştere de la 12% înainte de pandemie”, se arată în raport.

Numărul total de locuri de muncă realizate de la distanţă în economiile cu venituri ridicate este de aproximativ 160 de milioane, în timp ce numărul forţei de muncă potenţială de la distanţă din economiile cu venituri mici şi medii este de aproximativ 330 de milioane.

Cu cât o economie se bazează mai mult pe activităţi de servicii bazate pe cunoştinţe aprofundate, cu atât forţa sa de muncă poate lucra mai mult de la distanţă.

Într-un sondaj realizat în luna octombrie 2020 pe muncitori americani, 62% dintre respondenţii cu studii superioare au declarat că munca lor ar putea fi realizată de la distanţă.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, doar 13% din locurile de muncă din ţările emergente pot fi realizate de la distanţă, comparativ cu 27% în ţările bogate.

Totuşi, acest lucru nu înseamnă că toate locurile de muncă pot fi relocate. Multe sarcini necesită prezenţă parţială fizică, contact personal cu clienţii sau o bună înţelegere a culturii locale.

“Ţări precum India, Indonezia sau Brazilia au un număr mare de angajaţi potenţiali de la distanţă şi costuri foarte mici ale forţei de muncă. Alte state, cum ar fi Polonia, oferă un climat de afaceri excelent şi o infrastructură digitală robustă”, subliniază autorii studiului.

În timp ce China şi Rusia ar fi, în teorie, destinaţii virtuale ideale de relocare, tensiunile geopolitice în creştere şi problemele de securitate cibernetică cu Occidentul ar reprezenta obstacole semnificative.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
200 afisari

1 COMENTARIU

  1. Piata muncii se indreapta spre un kakat mare, numai ca cleptocratii astia de globalisti nici acum, in ceasul al 12-lea nu vreau sa le zica la turma lor de sclavi si cobai intepati in cap ca s-a cam terminat joaca, acum urmeaza bagatul chip-ului in cobai, ca e mai sigur asa, si apoi desfiintarea proprietatii private, ii baga pe toti coabii lor la traiul la comun, si desigur si fwutaiul la comun !! 🙂 Ha ha ha, a-ti dat de drakul acum, bai hipsterilor si trotinetistilor trotkisti, o sa vedeti voi acum cu e Iadul pe Pamant, o sa va sinucideti cu miile in fiacre zi si noaptea, tantalailor cu creieras de rata salbatica !! 🙂 Covid Macht Frei 🙂 Or else 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger