AcasăCORONAVIRUSEconomie: cât va dura impactul Omicron

Economie: cât va dura impactul Omicron

Impactul variantei Omicron asupra economiei ar trebui să fie limitat în Europa, consideră Philip Lane, economist șef al Băncii Centrale Europene.

“Pe termen scurt, varianta Omicron prezintă anumite riscuri, dar devine din ce în ce mai clar să estimăm că impactul va dura câteva săptămâni. Există mai puțină îngrijorare față de Omicron decât în decembrie”, a precizat marți oficialul BCE.

Deși cazurile de contaminare au continuat să crească vertiginos de la începutul anului, progresele în materie de vaccinare au permis țărilor UE să lase deschise mari părți din economiile lor. Prin urmare, se așteaptă ca anul 2022 să fie „un alt an solid de redresare” după recuperarea rapidă din 2021.

Aceste comentarii fac ecou cu cele ale secretarului  Trezoreriei  SUA, Janet Yellen, care a declarat la mijlocul acestei luni că varianta Omicron va afecta creșterea economică americană în perioada următoare, dar fără să o deraieze.

Rezerva Federală (Fed) se pregătește să-și majoreze ratele cheie pentru a lupta împotriva creșterii prețurilor și va decide în cadrul reuniunii sale  ritmul și amploarea mișcării.

Inflația la 3,2% pentru 2022

Nu se așteaptă niciun anunț similar când BCE își întrunește Consiliul guvernatorilor joi, 3 februarie. Inflația din zona euro în 2021 s-a încheiat la o rată anuală de 5% în decembrie, nemaiîntâlnită de la începutul monedei UE în urmă cu 20 de ani. Cu toate acestea, „avem o viziune clară asupra faptului că „rata inflației va scădea mai târziu în acest an”, asigură Philip Lane.

Inflația ar trebui să revină la aproximativ 3,2% în 2022, de la 5% în prezent, apoi sub 2% – obiectivul urmărit de BCE – în 2023 și 2024, conform ultimelor previziuni ale instituției.

Într-un astfel de scenariu, BCE ar încheia mai întâi achizițiile nete de datorii de pe piață înainte de a examina „criteriile de creștere a dobânzilor”, aflate în prezent la cel mai scăzut nivel istoric, a explicat economistul.

Deocamdată, ciclul de redresare este mai avansat în Statele Unite decât în ​​Europa, motiv pentru care „avem toate motivele să nu reacționăm atât de repede pe cât ne putem imagina de la Fed”, a declarat recent președintele BCE, Christine Lagarde.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger